Kad bebe zapravo uče da izgovore svoju prvu reč?

Istraživanje Instituta za proučavanje mozga u Vašingtonu dovelo je do zaključka kako bebe treniraju reč koju žele da izgovore i mnogo pre nego što im to uspe.
Kad bebe zapravo uče da izgovore svoju prvu reč?
Foto: Pixabay

Bebe počinju da razvijaju govor vrlo rano, a već u šestom mesecu života mnogo toga što im se govori potpuno i razumeju. Do svog prvog rođendana bebe se najviše fokusiraju na izgovor reči koje najčešće čuju.

Bebe slušajući roditelje s kojima provode najviše vremena stavljaju fokus na reči koje im se čine jednostavnijim za izgovaranje i dokazano je kako se bebin mozak vrlo trudi da shvatiti kako pravilno izgovoriti reč.

Neinvazivnim snimanjem utvrđeno je kako je deo u detetovom mozgu zadužen za planiranje kretnji govora aktivan kada sluša svoje roditelje kako pričaju.

Roditelji su prilikom testiranja naizmenice govoriti maternjim jezikom i španskim. Kod beba do sedam meseci starosti regije u mozgu su se aktivirale kada su čule roditeljski glas, bez obzira na jezik kojim su tada govorili. Kod dece starije od sedam meseci uočena je povećana aktivacija posmatranih područja u mozgu kada su roditelji govorili na maternjem jeziku.

Svrha ovog istraživanja je bila da ukaže roditeljima na važnost razgovora s bebama već od njihovih prvih dana.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom