U Japanu zabeležen najmanji broj rođenih otkad postoji statistika

Broj rođenih u Japanu ove godine najmanji je otkad je, pre jednog veka, počeo da se beleži taj podatak, objavilo je ministarstvo zdravlja.
U Japanu zabeležen najmanji broj rođenih otkad postoji statistika
Foto: Pixabay
U 2017. godini je u Japanu rođena 941 hiljada beba, što je četiri posto manje nego prošle godine i najmanja brojka otkad je vlada počela da beleži tu statistiku 1899. godine.
 
"Iza tih podataka se krije nastavak pada broja žena u plodnom životnom dobu od 25 do 39 godina", rekao je zvaničnik ministarstva.
 
Broj smrti će u odnosu na prošlu godinu najverovatnije porasti za tri posto.
 
Ove je godine umrlo 1,34 miliona Japanaca, najviše od Drugog svetskog rata, pa je zabeležen rekordan prirodni pad populacije od 403 hiljade ljudi.
 
Te brojke ne uključuju strane državljane koji žive u Japanu i koji predstavljaju oko jedan posto populacije. Japan bez njih ima oko 125 miliona stanovnika. Vlada godinama pokušava da podstakne porodice da imaju više dece, ali stanovništvo se i dalje smanjuje i stari.
 
Prema podacima objavljenima u julu, postotak starijih od 65 godina predstavlja 27,2 posto sveukupne populacije, što je najveći zabeležen, a broj mlađih od 14 je pao na rekordno niskih 12,7 posto.
 
Japan je dugo bio država koja ne želi imigraciju, a mnogi Japanci su ponosni na svoju kulturnu i etničku homogenosti iako populacija stari i smanjuje se, ali vlada je nedavno pojačala svoje inicijative za privlačenje stranih studenata i visokokvalifikovanih radnika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.