Zanimljivosti o zimskim bebama

Naučnici su prilično fascinirani efektom koji godišnje doba u kojem smo se rodili ostavlja na nas, na naše zdravlje i opšte stanje.
Zanimljivosti o zimskim bebama
Foto: Pixabay
Evo šta su otkrili o deci rođenoj u zimskim mesecima:
 
1. Deca rođena zimi su krupnija
 
Posmatrajući statistiku, naučnici su utvrdili da su deca rođena u zimskim mesecima duža nego ona rođena leti. Do šeste-sedme godine zimska deca su teža.
 
2. Inteligentnija su
 
Prema zajedničkom američkom i australijskom istraživanju, u kojem su naučnici proučavali razvoj 21.000 dečaka i devojčica, pokazalo se da su zimska deca imala bolje rezultate na testovima inteligencije od svojih vršnjaka.
 
3. Sklonija su alergijama na hranu
 
Čini se da u današnje moderno doba sve više dece ima neke probleme s alergijama na hranu. Među njima je najveći broj beba rođenih zimi.
 
4. Depresivnija su
 
Postoji veći rizik da se kod njih razviju neurološki poremećaji, uključujući tzv. sezonski afektivni poremećaj (zimska depresija), bipolarnu depresiju i šizofreniju. Naučnici uzrok pronalaze u količini svetlosti kojoj su novorođena deca izložena, odnosno njenom nedostatku.
 
5. Imaju slabije kosti
 
Još jedna karakteristika vezana za sunčevu svetlost. Letnje bebe su u proseku više za pola centimetra, i koštana masa im je za 13 kvadratnih centimetra veća nego kod zimskih beba. Krivac za to je apsorpcija vitamina D majki u poslednjoj fazi trudnoće.
  • Sedam

    24.12.2017 13:07
    Sve pobrojano !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom