Najčudniji običaji venčanja

Venčanje mnogima predstavlja mešavinu svetih obećanja u crkvi i zabave do zore koja obično sledi.
Najčudniji običaji venčanja
Foto: Pixabay
Širom sveta, međutim, postoje razni običaji koji bi nas verovatno naterali da još jednom razmislimo o tome koliko smo stvarno spremni na brak - od tri dana bez toaleta do stopala koja smrde na ribu.
 
Francuski bučni ritual
 
Šarivari je ime neobičnog običaja koji prati neka venčanja u Francuskoj. Suština iritantne ceremonije je bučna serenada uz pratnju lonaca i tiganja u kući mladenaca. Ovaj neobični narodni običaj prvi put je zabeležen u srednjem veku, a korene verovatno vuče iz još davnijih vremena.
 
Prsten na nožnom prstu
 
Jedna od najpopularnijih scena raznih romantičnih filmova je trenutak kad mladenci jedno drugom stavljaju prsten na ruku. Zapadnjacima ta scena u Indiji verovatno ne bi izgledala romantično, već više komično, s obzirom na to da tamo mlade nose venčani prsten na nozi. Indijac tokom ceremonije venčanja treba svojoj dragoj da stavi srebrni prsten na prst leve noge.
 
Mladenci preskaču preko metle
 
Prema tom običaju mladenci moraju da učine upravo to - da preskoče metlu. Simpatični običaj simboliše novi početak i čišćenje od prošlosti ili spajanje dve porodice. Takođe, može značiti i zahvalnost precima.
 
Plaćanje za ples s mladom
 
Umesto običaja koji vlada na nekim domaćim venčanjima, na kojima se mladencima jednostavno uruči koverta s novcem, u Poljskoj mladoženja drži kecelju u koju gosti mogu da stave novac koji im kupuje ples s mladom. Veliko finale je kad mladoženja u kecelju ubaci ceo novčanik i odvede svoju ženu na medeni mesec.
 
Tri dana bez toaleta
 
To je običaj u Sandakanu u Maleziji. Članovi zajednice Tidong ne dozvoljavaju mladencima odlazak u toalet tri noći i dana nakon venčanja jer to znači nesreću. Mladenci posle venčanja tri dana ne jedu gotovo ništa, a piju samo malo vode, pa to, ipak, malo olakšava ceo proces.
 
Do ljubavi - otmicom
 
Istorija je puna romantičnih priča u kojima devojke bježe od svojih roditelja kad im izabranik organizuje "otmicu". U nekim kulturama otmičar koji uspe da zadrži devojku dva do tri dana postaje i njen službeni suprug.
 
Životinjom teraju zle duhove
 
U nekim delovima Indije vlada verovanje da će devojčicu kojoj istrune zub sve do desni pojesti tigar u skoroj budućnosti jer je duhovi mrze. Zbog toga se mora venčati sa životinjom kako bi to sprečila. U pitanju je simpatična lažna ceremonija kojom se teraju zli duhovi kako bi devojčica jednog dana mogla da nađe muža i stvarno se uda.
 
Udaranje po stopalima
 
Mladoženju u Južnoj Koreji nakon venčanja prijatelji vežu za noge i obese ga naopako da bi mogli da ga tuku po stopalima i to ribama. Ceremonija, navodno, služi tome da bi osnažila mladoženju pre prve bračne noći.
 
Prekrivanje mlade
 
U pitanju je običaj koji se upražnjava pre venčanja. Mladu prijatelji celu prekriju jajima, umacima, perjem i bilo čim sličnim. Ceremonije u kojima mladence prekrivaju nečim obično simbolišu zaštitu od zlih duhova.
 
Razbijanje posuđa
 
Nije poznato kad je nastala tradicija razbijanja posuđa, ali simbolika je jasna - buka i lomljava predstavljaju sve nedaće koje čekaju par u budućnosti. Razbijanjem posuđa unapred mladenci se pripremaju na sve prepreke, a njihovi prijatelji im tako žele sreću u braku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom