Kini nedostaje 60 miliona žena, mlade na ceni

Zbog većeg broja muškaraca nego žena u Kini, mlade dostižu astronomske cene, a društvo i ekonomija moraju da se prilagode novonastaloj situaciji, piše "The Economist" u nedavnom članku.
Kina je patrilokalno društvo, što znači da se mlada nakon udaje seli u muževu kuću, gde mora da se brine o svekrvi i svekru. Kinezi takođe puno više vrednuju sinove od ćerki.
 
Međutim, za razliku od zemalja u kojima se plaća miraz, u Kini se plaćaju mlade. Od mladoženjinih roditelja očekuje se da plate venčanje i paru daju novac i imovinu, a cene mladi već godinama vrtoglavo rastu.
 
Kini nedostaje 60 miliona žena
 
Prema navodima pedesetogodišnjeg Rena iz sela Pi u predgrađu Pekinga, njegovi roditelji su za njegovu ženu dali 800 juana. Ren je sinovu mladu pre 12 godina platio deset puta više, a za ženu svog nedavno oženjenog mlađeg sina morao je da izdvoji čak 100.000 juana.
 
U svetu se na svakih 100 devojčica rodi 105 dečaka. Budući da je muška stopa smrtnosti nešto viša od ženske, brojke se obično ujednače nakon puberteta.
 
Međutim, bivša kineska politika jednog deteta narušila je prirodni odnos. Mnoge majke su u želji za sinom pobacile ženske fetuse, pa je tako 2010. godine na svakih 100 devojčica u Kini rođeno 119 dečaka. Demografi procenjuju da Kini danas nedostaje više od 60 miliona žena.
 
Stari momci s 25 godina
 
Istočnokineska provincija Šandong leži između metropola Pekinga i Šangaja. Odnos devojčica i dečaka u provinciji početkom decenije iznosio je 100:123. Tamošnje devojke na glasu su po neobičnoj lepoti i visini, pa često se u potrazi za poslom i ljubavi neretko sele u velike gradove. Cene mladi u toj provinciji zbog toga su i za kineske standarde poprilično neverovatne.
 
Cena mlade u selu Žongdenglou u Šandongu pre deset godina iznosila je 2.000 do 3.000 juana. Danas se kreće između 200.000 i 300.000 juana, a nije neobično mladu platiti ni do 500.000 juana. Poređenja radi, pristojna godišnja zarada u provinciji iznosi 50.000 juana.
 
Brojke su slične i u ostalim selima. Zbog toga u Kini nema usedelica, jer i udovice s lakoćom nalaze nove muževe. Za razliku od njih, muškarci su već nakon 25. godine "lanjski sneg".
 
Najizglednije je da će bračna kriza u Kini potrajati nekoliko decenija, a zatim se rešiti sama od sebe. Kineske porodice već se prilagođavaju novonastaloj situaciji.
 
Manje beba u Kini uprkos ukidanju politike jednog deteta
 
Broj novorođene dece pao je u Kini u 2017. godini, iako je ukinuta politika jednog deteta, pokazuju objavljeni statistički podaci.
 
Ukupno je rođeno 17,23 miliona beba prošle godine u odnosu na 17,86 miliona 2016. godine, rekao je Ning Džiće, direktor Nacionalnog biroa za statistiku. Kina ima oko 1,38 milijardi stanovnika.
 
Zemlja je zvanično odustala od politike jednog deteta krajem 2015. godine, kada je dozvoljeno svim bračnim parovima da imaju drugo dete. Vlasti su ublažile tu politiku uvedenu 1979. godine, jer se zemlja suočava s brzim starenjem stanovništva i perspektivom da neće imati dovoljno mladih da podrže stare građane i da rade.
 
Iako je broj novorođene dece u padu 2017. godine, taj broj je i dalje na "relativno visokom nivou", saopštila je Nacionalna komisija za zdravlje i planiranje porodice. Komisija objašnjava prošlogodišnji pad broja novorođene dece time što ima manje žena u godinama za rađanje i zbog tendencije da se ljudi venčavaju i imaju decu kasnije.
 
Većina novorođenih kineskih beba su drugo dete u porodici i predstavljaju 51 odsto novorođenih 2017. godine, što je rast od pet odsto na godišnjem nivou, navela je komisija.
 
Oko 53 odsto parova koji već imaju jedno dete ipak ne želi da ima drugo, pokazuje anketa Saveza žena u Kini u kojoj je ispitano 10.000 porodica.
  • I treba

    21.01.2018 20:31
    Poznato je da su ženske bebe bile nepoželjne, "izvozili" su ih, davali na usvajanje. A sad... I treba da plaćaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom