Držanje za ruku tokom porođaja smanjuje bol

Možda vam se gest držanja za ruku tokom porođaja čini utešnim ali u tome ima nečeg većeg i važnijeg.
Držanje za ruku tokom porođaja smanjuje bol
Foto: Pixabay
Naime, naučnici sa Univerziteta u Koloradu otkrili su da držanje ruke od strane partnera može olakšati fizički bol tokom porodđaja, a veruju da je to zato što taj čin ženama predstavlja udobnost i sigurnost.
 
Tim je sproveo dva eksperimenta kako bi otkrili da li taj čin ima ikakve koristi. U istraživanju su učestvovala 23 para, starosti između 23 i 32 godine. Parovi su birani prema tačno određenim kriterijumima - porodilje su morale da budu potpuno zdrave, nisu smele da uzimaju nikakve lekove za ublažavanje bola, a parovi su morali biti u ozbiljnoj i čvrstoj vezi. 
 
Tim je sproveo četiri različita testa. 
 
Stručnjaci su tada otkrili da su žene osetile znatno veći bol kad je njihov partner bio odsutan iz sobe. Kad su bili u pratnji svog partnera, nivo bola se smanjila, a posebno onda kad ih je partner držao za ruku.  
 
Istraživanje je inicirao jedan od naučnika Pavel Goldstin, koji je na tu ideju došao zbog ličnog iskustva kad je njegova supruga rađala njihovu ćerku, a ona je stalno tražila njegovu ruku kao utehu. Tada je shvatio da iza tog uobičajenog partnerskog gesta, kad je partner prisutan na porođaju, možda leži nešto mnogo značajnije od same utehe. 
 
I tako su došli do zaključka da sam dodir ima znatno veće dejstvo nego što se misli.  

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.