Unicef: U Srbiji dojenje sve manje popularno

U Srbiji je sve manje dece koja se u prvih šest meseci hrane samo majčinim mlekom: Prema podacima Unicefa – svega 13,7 odsto beba, a u skandinavskim zemljama i više od 90 odsto.
Unicef: U Srbiji dojenje sve manje popularno
Foto: Pixabay
U svetu ne postoji jedinstven stav prema dojenju, prenosi RTS. Na to utiču i neetične marketinške kampanje kojima proizvođači promovišu veštačku hranu za bebe, slabe nacionalne politike i zakoni koji ne podržavaju dovoljno porodiljsko odsustvo, kao i nedovoljno poznavanje svih rizika kojima je izložena beba koju majka ne doji.
 
U proglasu Unicefa se navodi da je u prvih šest meseci majčino mleko jedino što je potrebno detetu.
 
"Dokazano je da dojena deca imaju manje infekcija i alergija. Majčino mleko kvalitetno je i zato što se sastav mleka menja u zavisnosti od uzrasta deteta, doba dana, a čak i u toku podoja. Dojenje podstiče razvoj moždanih funkcija, a kasnije smanjuje rizik od gojaznosti, šećerne bolesti, povišenog holesterola i krvnog pritiska. Dojenje je dobro i za dete i za majku", navodi se u proglasu.
 
Ipak, u Srbiji se iz godine u godinu smanjuje broj dojene dece. Nekada majka nema mleko ili ga nema dovoljno, ili ne može iz zdravstvenih razloga da doji bebu. Nekada je to i lična odluka.
 
"Mnoge majke ne mogu da doje jer moraju da se vrate na posao, ili ne znaju kakav je tačan značaj dojenja. Neke majke, oko 10 odsto, navele su da nisu nailazile na odobravanje u svom najbližem okruženju, a majčino mleko je nezamenjiva hrana", ističe načelnica Odeljenja majki Instituta za neonatologiju prim. dr Radmila Mileusnić Milenović.
 
Kada majka doji, zbog kontakta i prisnosti pravi i važnu emotivnu vezu sa detetom.
 
Struka kaže da je najvažnije dete dojiti u prvih šest meseci, a idealno bi bilo do prve godine života.
 
Srbija od 2009. godine ima i banku humanog mleka pri Institutu za neonatologiju, a prevremeno rođene bebe neophodnu snagu za svakodnevnu borbu.
 
"To je tako human gest od majki koje svoje mleko doniraju našoj banci da nema reči kojima bi moglo to da se izrazi. Imamo negde između 70 i 80 donorki godišnje, a godišnje to bude 2.500 litara isključivo donorskog mleka", rekla je dr Mileusnić Milenović.
 
I rizik za smrt bebe u prvih šest meseci je 14 puta veći kod nedojene, nego dece koja se hrane isključivo majčinim mlekom.
 
Zato u Unicefu smatraju i da bi podržavanjem dojenja u zemljama u razvoju, godišnje bilo sprečeno umiranje miliona dece mlađe od pet godina.
  • Lidija

    12.02.2018 01:54
    Preterivanje
    Sa tačke gledišta mlade majke koja ima sreće da može da doji bez problema, deluje obrnuto. Na sve strane "samo vi dojite pa makar dete popilo više krvi nego mleka" "samo vi dojite i dete u osnovnoj školi a možda i u srednjoj"... moguće da se neke i boje tako užasnih slučajeva koji se na sve strane hvale kao "dobre majke" umesto da se prepozna patologija pa da spreče umesto da leče. U svakom slučaju veliki zagrljaj sapatnicama koje ne mogu, niste loše majke zbog toga, držite se i ne dajte društvu da vas gazi, posebno onima koji niti mogu da budu trudni niti da se porode niti da doje!
  • Majka

    11.02.2018 23:17
    Podrska dojenju
    Sina sam dojila godinu ipo dana. Pocetak je bio jako tezak. U porodilistu se dojenju ne posvecuje paznja, ali sam se ja mnogo informisala pre porodjaja, sto u skolici za trudnice sto citajuci. Mnogo literature postoji na tu temu. Veoma je vazna podrska okoline, pre svega supruga. Nailazila sam i ja na mnoge komentare tipa sto ga jos dojis, veliki je, nista mu to ne znaci, zahvalim se i nastavim... jako smo primitivan narod :(
  • kimi

    11.02.2018 17:14
    Procitas vest, procitas komentare ,procitas,vidis kako je kod drugih ..jel se neko seca one gospodjice ,bila je vest proletos na portalima , iz USA koja doji svog sina od 4-5 godina, i malu bebu dok ima sex?
    100 ljudi 100 cudi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom