Sve više žena se plaši trudnoće i porođaja

Paničan strah od trudnoće i porođaja je stanje poznato kao tokofobija, a sve je veći broj žena koji pate od tog straha.
Sve više žena se plaši trudnoće i porođaja
Foto: Pixabay
O tome je izašao članak na portalu Mummypages, u kojem su spomenuta iskustva žena koje pate od tokofobije, a odgovore na mnoga pitanja dali su stručnjaci, od babica do onih koji se bave lečenjem tog straha koji, veruje se, danas pogađa oko 14 odsto žena. To nije mala brojka, iako su u nju uključene žene koje se panično boje nove trudnoće zbog traumatičnih iskustava koje su doživele u prvoj ili ranijim trudnoćama.
 
Međutim, taj strah često pogađa žene koje nikada nisu bile trudne i koje odavno znaju da možda nikada neće imati decu jer se panično boje da zatrudne.
 
"Prestravljena sam od same pomisli da bi u meni rastao neki tuđinac", spomenula je jedna od njih.
 
Druge su se saosećale s njom.
 
"Moja porodica jednostavno ne može da razume moj strah. Suprugu sam od početka pričala koliko se toga bojim, ali on se uporno nada da će me strah proći. Pokušala sam se rešim tog straha, čak sam prestala da pijem pilule, ali sad jednostavno izbegavam seks i razmišljam o tome da ću opet početi da ih pijem, a da njemu i ne kažem jer sam paralisana od straha da ću zatrudneti", ispričala je druga žena, a njen strah nije čak ni najgori.
 
"Ja ne mogu ni da prođem pored trudnice a da se ne smrznem od straha", priznala je još jedna mlada žena koja ne može da podnese ni razgovore o trudnoći jer se trese i preznojava od panike.
 
"Koliko god znam da je naše telo stvoreno da stvori još jedno biće, meni je sama pomisao da mi nešto raste između mojih organa nepodnošljiva. Mene je strah da moje telo to ne bi izdržalo", iskreno je priznala još jedna.
 
Sve njih, osim paničnog straha, od pomisli na trudnoću hvata i teskoba, a ona je ujedno i veza s time što sve više žena pati od ove fobije. U današnjem stresnom svetu veliki je porast loših stanja kao što su depresije, stres i anksioznost koji su okidač svakakvih fobija, pa i tokofobije.
 
"Drugi problem je strah od ponovne trudnoće. Tu je stanje nešto lakše jer je reč strahu koji se može objasniti i lakše ublažiti, ali ni taj se strah danas ne rešava kako bi trebalo. Puno je žena koje su iz nekog razloga proživele traume, neke u trudnoći, neke na porođaju pa je logično da se boje da sve to ponovo ne dožive. Mnogo takvih žena nikada više ne zatrudni", pojasnila je babica, na koju se nadovezala i terapeutkinja Rena Gough koja ima sve više posla sa ženama koje se boje trudnoće.
 
Prva stvar, takođe jedan od "okidača" porasta tokofobnih žena, kaže žena koje je uspela da nadvlada svoj strah, je to što se u medijima o porođaju uglavnom priča negativno. Stalno se govori o lošim iskustvima, a malo se prikazuju ona lepa. To je prva stvar koja bi trebalo da se promeni u celokupnoj društvenoj slici jer porođaj i trudnoća nisu laki, ali su vrlo često lepi i podnošljivi.
 
Ženama često nedostaje dobra edukacija o tome šta sve telo može, koje im se sve mogućnosti pružaju da bi im se olakšala trudnoća i porođaj, ali je svakako najgore onima koje okolina ne razume. Ta fobija nije izmišljeno stanje, to se događa pa bi žene zaista trebalo da imaju punu podršku od svoje porodice i partnera, naročito u društvu koje žene koje nisu majke stigmatizuje "jer je to ženina osnovna dužnost".
 
Strah se može prevladati, ali mu se mora prići stručno i ciljano, uz punu podršku i edukaciju.
  • Горан

    25.02.2018 17:33
    Бетанија
    ...свака мајка која је имала искуство са Бетанијом, а да при том није плаћала једној од три приватне ординације, је у страху за други порођај

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom