Loša navika deteta koju roditelj ne sme da ignoriše

Ako ste primetili da vaše dete u vrtiću ili školi kupi loše navike od druge dece, ne morate se brinuti oko baš svih. Loše navike poput kopanja nosića, lošeg brisanja guze, pijenja vode za kupanje, grickanja noktića i zanoktica, navike su koje možete iskoreniti.
Loša navika deteta koju roditelj ne sme da ignoriše
Foto: Pixabay
Međutim, ono što kao roditelj ne smete ignorisati jeste da vaše dete udara drugu decu i naziva ih pogrdnim imenima. Takođe, bilo kakvo ponašanje koje je emocionalno ili fizički štetno za drugo dete, ne sme biti dopušteno.
 
"Ako primetite da se zadirkivanje ili šamaranje nastavlja ili pogoršava, najpre se posavetujte s učiteljicama kako biste razmotrili kako vam mogu pomoći u rešavanju problema. Recite im kakvo ste ponašanje primetili kod deteta i izradite plan za rešavanje situacije tako da sva deca budu srećna", savetuje Dona Tuda, direktorka Instituta Diane Lindner-Goldberg Child Care na Univerzitetu Hofstra u Hempstedu.
 
Kada ste već primetili ovakvo ponašanje kod deteta, morate prihvatiti da to što radi vaše dete nije dobro i ne smete tražiti opravdanje za njega, već se morate suočiti s problemom, biti čvrsti i detetu postaviti čvrste granice.
 
Osim toga, dete morate naučiti da je nasilje nedopustivo, da treba da se skloni od one dece koja mu ne odgovaraju i da ne sme ulaziti u sukobe. Dete mora biti svesno uzroka i posledica svog negativnog ponašanja.
 
Ako dete i nakon svih razgovora nastavi svoje nasilno ponašanje, za savet se obratite i stručnjaku, na primer dečjem psihologu.
  • Neoplantius

    03.04.2018 06:03
    100% se slažem, ali...
    Postiji detalj koji dodatno otežava problem. Roditelji su najčešće uzor deci. Dobar ili loš. Nasilan roditelj galami, preti, a poneki i nasrne na neistomišljenika. Kažnjavanje nasilja odraslih će pre dati efekta na mlade naraštaje, nego retorika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom