Da li deca treba da dremaju tokom dana?

Popodnevno spavanje je važan deo dnevne rutine jer detetu omogućava da izdrži intenzivan fizički i mentalni razvoj u ranom uzrastu.
Da li deca treba da dremaju tokom dana?
Foto: Pixabay
Nova istraživanja pokazala su da je popodnevna dremka od vitalnog značaja i za učenje novih veština i pamćenje deteta.
 
Studija sprovedena na Univerzitetu u Šefildu dokazala je vezu između dnevnog spavanja i razvoja bebe u prvoj godini života. Samo pola sata sna pomaže bebi da zapamti nove veštine koje je tog dana usvojila.
 
Tokom istraživanja je praćeno 216 beba, starosti između šest meseci i godinu dana, a testirana je njihova sposobnost da primene novostečene veštine, u zavisnosti od toga da li su u toku dana spavale ili ne.
 
Bebama koje su učestvovale u istraživanju psiholozi su pokazali kako da manipulišu lutkom koja se stavlja na ruku, kao rukavica, a zatim su proveravali da li će bebe umeti da ponove to nakon četiri i 24 sata.
 
Ispostavilo se da bebe koje su nakon "učenja" dremnule posle četiri sata mnogo bolje ponavljaju ono što im je pokazano, od onih koje nisu spavale, a isti rezultati dobijeni su i nakon 24 sata.
 
"Ovakvi rezultati sugerišu da je sasvim maloj deci nove veštine najbolje pokazivati upravo pre popodnevnog spavanja", kaže dr Džejn Herbert, koja je vodila istraživanje. "Do sada se verovalo da bebe najbolje uče kad su odmorne, ali zapravo je pravi trenutak za to kad su - pospane."
 
Ipak, da bi san imao ovako pozitivan efekat, neophodno je da beba spava barem pola sata.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.