Toksični kućni proizvodi koji detetu mogu delovati kao slatkiši

Roditelji, odnosno deke i bake, u poslednje vreme sve se više moraju da brinu za svoju decu ili unuke zbog jedne bizarne opasnosti koja dolazi iz samog doma: sredstava za čišćenje koja nalikuju na slatkiše.
Naime, velike korporacije sve češće sredstva za čišćenje i druge kućne proizvode pakuju u šarene, jarke boje i atraktivnu ambalažu koja često podseća na onu za slatkiše. Tome svedoči i tragični slučaj američkog četvorogodišnjaka koji je preminuo nakon što se otrovao sredstvom za uklanjanje rđe čija ambalaža podseća na onu za čokoladni sirup.
 
Naravno, najpoznatiji primer ove opasnosti je neverovatno glup i opasan tinejdžerski trend koji se poslednjih meseci proširio društvenim mrežama, tzv. Tide Pod Challenge, u kojem jedni druge izazivaju da pojedu paketiće deterdženta. Varenje ovog visoko koncentrisanog deterdženta u gelu može izazvati povraćanje, teškoće s disanjem, oticanje grla, a u retkim slučajevima i smrt.
 
Prema podacima američkih centara za kontrolu otrova, više od 220 tinejdžera i više od 10.500 dece mlađe od pet godina bilo je izloženo ovim kapsulama prošle godine. Od 2012. do danas zabeleženo je osam smrtnih slučajeva trovanja ovim sredstvom. 
 
Broj slučajeva trovanja mlađe dece od deterdženata i sredstava za čišćenje povećao se od 13.000 2007. na 25.000 2012. A prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju zaraze (CDC), više od 300 dece uzrasta do 19 godina u SAD-u svaki dan završi u urgentnom zbog trovanja hemikalijama.
 
Portal grandparents.com iz tog razloga je sastavio listu devet kućnih proizvoda koji nalikuju na slatkiše. 
 
1. Paketići deterdženta za veš
 
Prvi su već spomenuti paketići deterdženta za veš koji izgledaju kao obojeni pepermint, a često sadrže i deterdžent i posebne sastojke za uklanjanje mrlja, sve u jednoj kapsuli koja se otapa u vodi. Njihovo gutanje opasnije je od gutanja običnog deterdženta u prahu jer sadrže dozu jednaku čitavoj šoljici deterdženta. Deca se verovatno neće otrovati ako samo probaju ili poližu paketić, ali ako progutaju ceo, mogu se ozbiljno otrovati.
 
2. Paketići deterdženta za suđe
 
Drugi proizvod su paketići deterdženta za suđe koji izgledaju kao gumene bombone. I oni mogu izazvati oticanje grla, jaku grlobolju i bol u stomaku, nizak krvni pritisak, povraćanje, gubitak vida i teškoće s disanjem. Nedugo nakon što su ovi proizvodi došli na tržište, najmanje 11 dece završilo je na aparatima za disanje zbog trovanja, izveštava "Njujork tajms".
 
3. Osveživači vazduha
 
Ovaj proizvod izgleda kao sok, a njegovo gutanje takođe može izazvati grlobolju, teškoće s disanjem, povraćanje, mučninu, napade i nesvesticu. Mnogi osveživači, bilo da su u vidu aerosola, tečnosti ili se uključuju u struju, osvežavaju vazduh, ali mogu izazvati trovanje ako se futrola razbije ili ako deca progutaju tečnost. U SAD-u je ovim proizvodom samo 2012. zabeleženo više od 20.000 trovanja dece mlađe od pet godina.
 
4. Tablete za čišćenje WC šolje
 
Ovaj proizvod izgleda kao zamotana bombona, a njegovo gutanje može izazvati grlobolju i bol u stomaku, povraćanje, ali i gubitak vida, napade i komu. Naime, tablete za WC šolju sadrže alkohol, deterdžent i fenol. 
 
5. Terpentin
 
Ovo ulje izgledom podseća na sok od jabuke, a njegovo konzumiranje može izazvati glavobolju, kašalj, povraćanje, krvarenje u plućima, oštećenje bubrega i mozga, i na kraju komu. Terpentin se proizvodi od smole četinara i može se sigurno koristiti za ublažavanje bola u zglobovima i mišićima. Neki ljudi koriste ga i za ublažavanje kašlja. Međutim, ulje nije odobreno za decu i za njih može biti vrlo opasno.
 
6. Univerzalna sredstva za čišćenje
 
Sredstva za čišćenje mogu se naći u svakom domaćinstvu, a izgledaju kao popularna bezalkoholna pića. Jedno su od najčešćih otrova, posebno za decu, a njihovo konzumiranje može prouzrokovati mučninu, povraćanje, grlobolju i dijareju. Jedan gutljaj sredstva verovatno će prouzrokovati samo grlobolju i mučninu, ali veća količina imaće ozbiljnije posledice po zdravlje.
 
7. Naftalinske kuglice
 
Ove kuglice za teranje moljaca u ormanu nalikuju na žvakaće gume. Naftalin, ako se proguta, može uzrokovati razbijanje crvenih krvnih zrnaca i oštećenje bubrega, kao i glavobolju, vrtoglavicu i mučninu. A za decu koja imaju urođeni poremećaj deficijencije glukoza-6 fosfat dehidrogenaze, naftalin može lako biti smrtonosan jer se njihova crvena krvna zrnca mnogo lakše razlažu.
 
8. Magneti
 
Magneti koji se prodaju za ublažavanje stresa takođe mogu nalikovati žvakaćim gumama i privući malu decu, posebno ako su sjajni i šareni. Proguta li dete više od jednog magneta ili magnet i komadić metala, oni se mogu zalepiti jedan za drugi u stomaku i zarobiti tkivo koje se nađe između njih i prekinuti krvotok na tom mestu i uzrokovati unutrašnje povrede.
 
9. Lampice sa svećama
 
Sveće se možda čine opasnije zbog zapaljivosti nego toksičnosti, ali kada dolaze u lampicama napunjenim uljem, mogu izgledati kao aromatično piće. Budući da su i prijatnog mirisa i jarkih boja, ovakve lampice s uljem takođe mogu biti privlačne deci. Ako ih deca progutaju, verovatno se neće otrovati. Ali ako slučajno udahnu ulje, na primer, ako se zakašlju ili uzdahnu nakon što popiju ulje, ono može uzrokovati teškoće s disanjem, pa i upalu pluća.
 
Kako zaštititi decu od ovih otrovnih proizvoda?
 
Američki CDC daje sledeće savete: Uvek držite sredstva za čišćenje, kozmetiku, deterdžente i slične proizvode zatvorene tamo gde ih deca ne mogu videti i dohvatiti. Držite sve u originalnom pakovanju kako se deca ne bi zabunila. I poslednje, ali ne i najmanje važno: Čitajte upozorenja na svim proizvodima.
  • Бранко иританко

    20.05.2018 20:53
    Дајте поперса да чистимо видеорекордере.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom