Deca brže prohodaju ako puze

U osmom mesecu bebe već mogu samostalno da sede i menjaju položaj tako što se dočekuju na ispruženu ruku, a zatim počinju da puze potrbuške.
Deca brže prohodaju ako puze
Foto: Pixabay

Tada su već dovoljno velike i željne da se upoznaju sa okolinom. Mnogim roditeljima je simpatično kada vide kako njihove bebe puze, ali neki se i brinu da će tako odložiti trenutak kada će prohodati. Međutim, lekari kažu da je puzanje dobro, jer djeca tako lakše i brže prohodaju, stabilnija su, sigurnija i ređe padaju.

"Nemojte da im uskraćujete ovo zadovoljstvo, nego ih pustite da puze. Već oko sedmog meseca ih sami motivišite da brže propužu. Ispred njih stavite nešto što će ih motivisati da se pokrenu", savetuje dr Majkl Korf.

U početku će bebe puzati potrbuške, zatim četvoronožno sa osloncem na ispružene ruke i kolena. Doduše, neke bebe imaju svoju ličnu tehniku, pa ih pustite da je sami izgrade.

  • pera

    31.05.2018 21:15
    ..
    Takodje brze progovore ako prvo gugucu i pricaju nesto na bebecem. Zato, nemojte im braniti da to rade i zacepljavati im usta sve do momenta kad progovore sa savrsenim vokabularom i dikcijom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.