Roditelji koji puno koriste mobilni imaju frustriranu decu

Nedavna studija sugeriše da zabavljanje roditelja igricama na mobilnom telefonu umesto da posmatraju kako se njihova deca igraju, šteti međusobnim odnosima roditelja i dece i dovodi do problema u ponašanju dece.
Deca s nedovoljno odgovarajuće podrške i pažnje roditelja uglavnom su frustrirana i hiperaktivna, pokazuje studija koju je objavio časopis "Pediatric Research". Oni cvile, ljute se i imaju izlive besa, upozoravaju naučnici nakon sprovedenog istraživanja u toku kojeg su pratili ponašanje 183 para roditelja i njihove dece uzrasta do pet godina.
 
Tokom šestomesečnog perioda istraživanja roditelji su izveštavali o sopstvenoj upotrebi tehnologije i opisivali ponašanje dece. U gotovo svim slučajevima vreme provedeno uz razne uređaje, čak i kada je bilo samo jednom dnevno, prekidalo je kvalitetnu komunikaciju između roditelja i deteta. I majke i očevi su primetili da su ti prekidi uticali na detetovo ponašanje i povećali njihov nivo stresa.
 
Takve situacije su raširena realnost života u 21. veku. Roditelji su naviknuti da se oslanjaju na tehnologiju kako bi "napravili pauzu" pa tako, na primer, američki roditelji provode najmanje devet sati dnevno gledajući televiziju ili surfajući na računarima, tabletima ili pametnim telefonima.
 
Ako su pritom roditelji dodatno nezadovoljni vlastitom porodičnom situacijom ili društvenim životom, još se češće okreću digitalnoj tehnologiji, igranju igrica i slično.
 
Neki roditelji koriste razne gedžete kako bi se malo odmorili od dece, čak i kad ona mole za njihovu pažnju. U studiji se navodi kako direktan kontakt i komunikacija s detetom treba da bude u fokusu. 
 
Naučnici predlažu da se odvoji određeno vreme u toku kojeg se neće upotrebljavati uređaji i predlažu roditeljima da u parku radije čitaju novine nego čačkaju mobilni, jer prema njihovim saznanjima to manje narušava odnose s decom od razgovora ili surfovanja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom