Kako ublažiti jutarnje mučnine u trudnoći

Žene u trudnoći imaju puno uspona i padova. Ponekad se bude pune energije, a nekad se i ne osećaju toliko dobro, posebno u prvom tromesečju.
Kako ublažiti jutarnje mučnine u trudnoći
Foto: Pixabay
Mučnine i povraćanje prvi su simptomi trudnoće i povezuju se s jutrom, ali žene ih često osećaju tokom celog dana. Mogu potrajati nekoliko nedelja, meseci, a ponekad prate trudnice sve do porođaja.
 
Prema podacima Američkog instituta zdravlja, mučnine kod 60 odsto žena završavaju do 13. nedelje trudnoće, a samo devet odsto ih oseća nakon 20. nedelje.
 
Dobra vest je da mučnine možete ublažiti na nekoliko načina.
 
1. Češće jedite manje obroke
 
Ako jedete manje obroke više puta dnevno, sprečićete osećaj izrazite gladi koji je često okidač za pad šećera u krvi zbog čega se mogu javiti mučnine. Birajte manje prerađene ugljeno hidrate i izbacite aditive iz ishrane. Stručnjaci kažu kako je najbolje konzumirati voće, kuvani krompir, smutije ili pirinač. 
 
"Jedite sporo i prestanite kad vam je dovoljno, nemojte se prejedati", piše portal Motherly.
 
2. Uključite proteine i zdrave masti u ishranu
 
Važno je paziti da vam ne padne šećer u krvi. Zato birajte namirnice poput orašastih plodova, sira, avokada, grčkog jogurta, kajgane ili govedine koje će održavati šećer u krvi stabilnim. Važno je da za doručak unesete proteine koji pomažu da se ublaži mučnina. Ako vam ne odgovaraju jaja, popijte proteinski šejk. Zdrave masti daju snagu, a one se nalaze u kokosovom ulju ili avokadu.
 
3. Probajte kiselu ili slanu hranu
 
Neke žene kažu kako im je u borbi protiv mučnina pomogla kisela ili slana hrana što objašnjava zašto trudnice često žude za kiselim krastavcima.
 
4. Kraj kreveta držite grickalice za jutro i sporo ustajte
 
Kako biste izbegli takozvane jutarnje mučnine, uvek kraj kreveta držite nekoliko slanih krekera, bademe ili neke druge orašaste plodove. 
 
"Pojedite nekoliko zalogaja dok ste još u krevetu i ustajte polako jer brzi pokreti mogu samo pogoršati mučnine", poručuju lekari.
 
5. Razmislite o dodacima ishrani
 
Trudnice često posežu za prenatalnim vitaminima. U borbi protiv mučnina najbolji saveznici mogu biti đumbir, vitamin B6 i magnezijum. Hrana bogata B6 vitaminom su avokado, banane i semenke suncokreta, kao i meso i riba. 
 
Đumbir se pokazao sigurnim i efikasnim za tegobe koje osećaju trudnice. Možete popiti čaj od đumbira ili ga dodati u običnu vodu i popiti nakon što malo odstoji.
 
Magnezijum je nekim trudnicama ublažio simptome mučnina, ali još uvek se ispituje kako tačno deluje na organizam. Trudnice ga najčešće konzumiraju u obliku šumećih tableta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom