Postporođajna depresija skoro u jednakoj meri pogađa očeve kao i majke

Postporođajna depresija očeve pogađa u skoro jednakom postotku kao i majke, otkrilo je istraživanje koje su sproveli naučnici sa Univerziteta u Indijani.
Postporođajna depresija skoro u jednakoj meri pogađa očeve kao i majke
Foto: Pixabay
Postporođajna depresija dijagnostikovana je kod 4,4 odsto ispitanih očeva, kao i kod pet odsto od ukupnog broja ispitanih majki. 
 
Kako bi došli do odgovora, naučnici su analizirali više od 9.500 slučajeva. Svi ispitani roditelji imali su decu mlađu od 15 meseci, a posmatrani su od avgusta 2016. do decembra 2017.
 
Majke se običnu nadziru nakon porođaja kako bi se otkrila postporođajna depresija i uobičajena je u 10 do 12 odsto slučajeva. S druge strane, očeveniko ne nadzire, piše "Daily Mail".
 
Nekoliko istraživanja pokazalo je da metode koje lekari koriste kako bi dijagnostikovali postporođajnu depresiju kod žena, slabo deluju na muškarce. Kod očeva su česti simptomi razdraženost i nemir koji nisu zahvaćeni Edinburškom skalom za postporođajnu depresiju. Njome je fokus stavljen na osećaj krivice, poremećaje spavanja, nedostatak energije i suicidalne misli.
 
Trećina očeva koji su pogođeni depresijom pomišlja na samopovređivanje ili povređivanje deteta. Švedski naučnici sa Univerziteta u Lundu kažu kako je to teško otkriti jer muškarci ne žele da potraže pomoć.
 
Istraživanjem su prikupljeni i novi dokazi o tome da i deca mogu patiti od posledica postporođajne depresije svojih roditelja. Naime, roditelji koji se loše osećaju, manje su osetljivi na potrebe svog deteta, posebno one dece koja više plaču. Bebe depresivnih roditelja se i manje stimulišu, što može doprineti sporijem razvoju mozga. U nekim slučajevima čak može dovesti do zanemarivanja.
 
Slični postoci majki i očeva zahvaćenih postporođajnom depresijom otkriveni su i u ranijem istraživanju objavljenom u časopisu JAMA Pediatrics.
 
Postporođajna depresija pogađa jednu od pet majki i obično počinje u prvom mesecu nakon porođaja. Mnoge žene je uopšte nisu svesne jer se može razvijati postupno i zbog toga se često ne leči.
  • :)

    25.07.2018 14:16
    5 min slatko, ceo zivot tatko
    Pa kako i neće, kad znaju šta ih čeka... :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom