Bebe stiču osećaj za ritam dok im se pevaju uspavanke

Novo istraživanje pokazuje da ljudi smisao za ritam stiču već kao odojčad dok im se pevaju uspavanke.
Bebe stiču osećaj za ritam dok im se pevaju uspavanke
Foto: Pixabay
Uspavanke se pevaju deci od pamtiveka, na svim jezicima, u svim kulturama i zemljama. Kanadski naučnici su istražili povezanost majki i novorođenčadi dok im se pevaju uspavanke.
 
"Znamo da uspavanke imaju poseban efekat na bebe. Ali, želeli smo da saznamo kako one zaista utiču na njih", rekla je psihološkinja Laura Sireli.
 
Tokom istraživanja 30 majki pevale su svojim bebama poznatu uspavanku "Blistaj, blistaj zvezdo mala" (Twinkle, Twinkle, Little Star) u dva različita raspoloženja, veselo i umirujuće. Dok su majke pevale uspavanku, istraživači su pratili reakcije i uzbuđenje beba putem uređaja postavljenih na njihovu kožu koji rade poput poligrafa koji mere aktivnost znojne žlezde.
 
Sireli pojašnjava kako je znoj pokazatelj ponašanja, jer u slučajevima kada smo uzbuđeni pojačano je delovanje znojne žlezde, a smanjuje se kada smo smireni. Tako su tokom tihih verzija uspavanke mame pevale sporije i nežnije, a bebe su bile sve smirenije, što je uticalo na smanjenje lučenja znojnih žlezda kod odojčadi. U ovim slučajevima zabeleženo je sinhronizovano delovanje uspavanke na majke i bebe.
 
Brže i veselije verzije pesme pojačavale su uzbuđenje kod beba kod kojih je zabeleženo jače lučenje hormona sreće.
 
Psiholozi koji su bili deo istraživačkog tima zbog toga savetuju rano izlaganje beba muzici zbog sticanja osećaja za ritam.
 
"Muzika je alat koji možemo koristiti za zbližavanje sa ljudima, a njeno shvatanje počinje već u prvim danima života", istakla je Sireli.
 
Ona preporučuje da se bebama svakodnevno pevaju uspavanke, bilo da ih želimo da ih razveselimo ili umirimo.
  • Frustronaut

    12.08.2018 14:33
    Meni su moji citali srbijanske epske pesme pa sam imao nocne more od ranog detinjstva. Zato nemam ritma u zivotu. Oprosti im boze nisu znali sta rade.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom