Svađanje s braćom i sestrama decu čini boljim osobama kasnije u životu

Istraživanje Univerziteta u Kembridžu otkrilo je da zdrava doza rivalstva među braćom i sestrama može imati prednosti za mentalni i emocionalni razvoj dece, kao i za usvajanje važnih socijalnih veština.
Petogodišnje istraživanje bilo je usmereno na kognitivni i socijalni razvoj dece stare između dve i šest godina. 
 
Naučnici su posmatrali 140 dece i došli do iznenađujućih rezultata. Pokazalo se da braća i sestre itekako pozitivno utiču na rani razvoj, čak i ako je veza između njih temperamentna.
 
Iako kontinuirano suparništvo među braćom i sestrama može dovesti do problema u izgradnji odnosa i problema s ponašanjem kasnije u životu, blaži oblici mogli bi biti korisni za zdravo detinjstvo.
 
"Ako su deca borbenija i svađaju se i raspravljaju, uče složene lekcije o komunikaciji i suptilnosti jezika. Što se više uzrujavaju, to više uče o regulisanju svojih osećanja i kako mogu uticati na emocije drugih. Što su uspešniji u raspravama, to su motivisaniji za uspeh", izjavila je dr Kler Hjudžs sa Univerziteta u Kembridžu za "The Guardian".
 
Ipak, doktorka objašnjava kako roditelji moraju da procene kada su deca preterala i da podvuku crtu.
 
"Naravno, ako rivalstvo izmakne kontroli, može biti vrlo negativno. Trajno nasilje je snažan indikator da će agresivno dete zlostavljati svoje vršnjake. Ne kažem da je dobro da se vaša deca mrze, ali roditelji treba da budu tu da uteše decu kada se svađaju jer tako zapravo usvajaju vredne društvene veštine i inteligenciju koja će im koristiti kada ne budu kod kuće i koju će moći da primene na druge", dodaje dr Hjudžs.
 
Navedeno ne znači da decu treba podsticati na svađanje, ali njihove rasprave možete smatrati pozitivnima sve dok su kontrolisane. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.