Do kada decu treba voziti suprotno smeru vožnje

Vozite decu u sedištima postavljenim suprotno smeru vožnje što je duže moguće, nova je smernica koju je izdala Američka pedijatrijska akademija.
Do kada decu treba voziti suprotno smeru vožnje
Foto: Pixabay
"Novorođenčad i mala deca bi trebalo da se voze suprotno smeru vožnje što je duže moguće, sve dok deca ne dosegnu najveću težinu ili visinu koju dopušta proizvođač auto-sedišta", stoji u saopštenju.
 
Raniji savet roditeljima bio je da decu voze obrnuto smeru vožnje do druge godine života, ali vodeći autor novih smernica Bendžamin Hofman ističe kako su sedišta u automobilima proizvedena tako da dopuštaju takvu vožnju sve dok deca ne budu imala 18 kilograma i više.
 
"To znači da se većina dece može voziti suprotno smeru vožnje do drugog rođendana. To je najsigurniji način vožnje za decu i najbolje je ostaviti ih tako što je duže moguće", dodaje dr Hofman.
 
Američka pedijatrijska akademija napominje da decu, kada dosegnu gornju granicu težine ili visine, i dalje treba voziti u auto-sedištu prilagođenom njihovom uzrastu i to sve dok ne narastu do 145 centimetara što je između 8. i 12. godine života.
 
Nakon toga deca ne treba da koriste sedišta, ali uvek moraju da budu vezana sigurnosnim pojasom.
 
"Sva deca mlađa od 13 godina na zadnjim sedištima moraju da budu pričvršćena sigurnosnim pojasom za optimalnu zaštitu", kaže dr Hofman.
 
Korišćenje auto-sedišta smanjuje rizik od smrti i povreda za više od 70 odsto, upozorava dr Hofman, i savetuje roditeljima da ih koriste kad god prevoze dete.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom