Istraživanje: Broj carskih rezova se udvostručio od 2000.

Broj žena koje su se porodile carskim rezom se gotovo udvostručio od 2000. godine, pokazalo je istraživanje.
Istraživanje: Broj carskih rezova se udvostručio od 2000.
Foto: Pixabay
Podaci prikupljeni u 169 zemalja objavljeni su u časopisu "The Lancet" i prema njima je 2015. u svetu izvedeno 29,7 miliona carskih rezova, naspram 16 miliona 2000. godine.
 
Dok su carski rezovi pre 18 godina činili 12,1 odsto ukupnog broja porođaja, ta brojka se sada povećala na 21,1 odsto.
 
Istraživanje je otkrilo da je carski rez deset puta učestaliji u Latinskoj Americi i na Karibima gde čini 44,3 odsto ukupnog broja porođaja, dok je u Zapadnoj i Srednjoj Africi taj broj samo 4,1 odsto. Istovremeno, u Americi je broj porođaja carskim rezom porastao sa 23 odsto 2000. godine na 32 odsto 2015.
 
"Generalno smo znali da je povećan broj porođaja koji se završavaju carskim rezom, ali pokazalo se da se jedna od pet beba rađa na taj način", kaže autor istraživanja dr Ties Boerma.
 
Prema Mejo klinici, carski rez ponekad može spasiti život, ali uključuje i rizike za majku poput infekcija, krvnih ugrušaka i postoperativnog krvarenja.
 
Naučnici koji su radili na istraživanju smatraju kako je porast broja carskih porođaja zabrinjavajuć.
 
"U više od 30 odsto ispitanih zemalja povećan je broj carskih rezova koji se često izvode bez medicinski opravdanog razloga, a to zabrinjava s obzirom na rizike takvog zahvata za majku i dete", dodaje dr Boerma.
 
Svetska zdravstvena organizacija još 1985. godine je utvrdila kako ne postoji opravdana potreba da u bilo kom delu sveta udeo carskih rezova u ukupnom broju porođaja prelazi 10 do 15 odsto.
 
"Od ključne je važnosti da žene kojima je potreban carski rez imaju mogućnost da se podvrgnu tom postupku, ali isto tako treba izbegavati nepotrebne zahvate da dobrobit žena i njihovih beba ne bude u opasnosti", izjavila je dr Ana Pilar Betran iz Centra za reproduktivno zdravlje i istraživanje Svetske zdravstvene organizacije.
 
Preporuke su bolja edukacija žene o porođajima, posebno metodama opuštanja, kao i uvođenje psihoedukacije za žene koje imaju strah od bola, kao i da se zahteva drugo mišljenje pre nego što se žene podvrgnu carskom rezu.
  • M

    25.10.2018 19:53
    Kada postoji neophodnost, "carski rez" je dobro rešenje, medjutim niko ne spominje šta dete dobija kada se rodi prirodnim putem, odnosno šta gubi ako se rodi "carskim rezom". Reč je o korisnim dobrim bakterijama koje su neophodne za oblaganje creva, tačnije mukusa digestivnog trakta. Dobre probiotske bakterije bebe dobijaju upravo radjanjem prirodnim putem, a statistika kaže da deca koja su rodjena carskim rezom nemaju toliko snažan imunitet kao deca rodjena prirodnim putem. Treba procitati knjigu "10% čovek" da bi se bolje shvatila važnost korisnih bakterija koje dete dobija upravo od majke prilikom vaginalnog porodjaja, pa se treba dobro zapitati koliko su zapravo uskraćena ona deca koja ne prodju prirodan put. Probiotske bakterije su naš imunitet, digestivni trakt je baza, treba misliti o tome.
  • a

    15.10.2018 14:29
    Pominju se infekcije, krvni ugrusci, krvarenja. Ne bi bilo lose da se postavi i uporedi procenat tih komplikacija kod vaginalnog porodjaja, jer svakako da se i tad javljaju iako redje. S druge strane, ne vidim nigde da se spominju komplikacije na polnim organima zene i posledice koje se vuku posle godinama ili dozivotno, a koje ne postoje kod carskog reza, o kojima se ni ne govori, koje se odbacuju kao manje vazne, jer ne ugrozavaju dete, niti zivot zene, ali joj znacajno umanjuju kvalitet zivota, za sta cesto ne mogu da dobiju adekvatnu pomoc (hirursku) o trosku fonda... 2000 sa kojom se porede brojevi smo usli u novi vek, vreme u kojem se obraca paznja i na kvalitet zivota, a zene nisu vise samo masinerije za radjanje i kasnije hranjenje i izdrzavanje te dece. Podatak da je broj carskih u latinskoj Americi toliko visok je u skladu sa njihovom kulturom estetike i uzivanja, a podatak za nizak broj u Africi je u skladu za najtezim siromastvom. Mene licno ne bi niko naterao da se porodim bez carskog reza.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom