Šta raditi s prljavim vešom na putovanju

Postoji čak četiri načina da operete veš kada ste na putovanju.

Svaki od njih ima svoje prednosti i mane.

Pranje veša u vreći 

Za ovo vam je potrebna vreća sa zip zatvaračem. Potrebno je da bude izrađena od malo čvršćeg najlona kako bi izdržala pritisak vode i veša. Prednost je što su takve vreće lagane, pa se lako pakuju i nose sa sobom. Osim pranja veša, idealne su i za njegovo odlaganje kada je prljav. Koriste se tako što prvo u njih stavite veš, zatim deterdžent i na kraju sipate toplu ili vruću vodu. Mešajte rukom dobrih pet minuta, simulišući pokrete mašine za veša - malo u jednu, malo u drugu stranu. Ostavite nakon toga veš dobrih deset minuta da se kvasi. Nakon toga ga isperite u svežoj vodi u sudoperi, potoku ili ispod tuša. 

Pranje u sudoperi ili lavabou

Ništa novo što već niste radili u svojim studentskim danima, naročito ako ste živeli u domu. Prilično jednostavna metoda. Napunite sudoperu vodom, sipajte u nju deterdžent i ručno perite svoj veš. Ovo je jedna od popularnijih metoda među takozvanim ‘bekpekerima’. Ako u sudoperi nema čepa kojim možete da zapušite odvod, iskoristite čarapu koju bi najbolje bilo da umotate u plastičnu kesu.

Mašine za veš na kovanice

Reč je o samostalnim praonicama u kojima kovanicama pokrećete mašinu za veš koja onda odradi posao umesto vas. Takvih praonica ima širom sveta, naročito u estima koja su zanimljiva turistima. Ponekad je moguće pronaći ih u okviru hostela u kojem odsedate, a prednost koju imaju je da sve odrade umesto vas, većinom imaju i sušilice a ponekad će vas počastiti i WiFi internetom. Dodatna prednost je što u njima uvek možete da pronađete zanimljivo društvo.

Žene koje peru veš

Gospođe koje nude uslugu pranja veša ga operu, osuše i ispeglaju. Najbrži rok za koji dobijate svoj veš nazad obično je šest sati, a po pravilu važi do 24 sata. Plaćanje se vrši prema kilaži, u pojedinim emstima čak možete da birate između sušenja u sušilici i sušenja na suncu.

Kako osušiti veš?

Oprati veš nije neka mudrost - najveći problem je osušiti ga u kratkom roku. Ako je dan sunčan i smeštaj u kojem odsedate ima mesto za sušenje veša na suncu, onda ćete ga osušiti u roku od par sati. Ali, ako vas prati loše vreme i nemate sušilicu pri ruci, to bi mogao da bude problem. Jedan od trikova je da u suvi peškir zamotate mokar veš. On će upiti višak vode i tako omogućiti da se veš što pre osuši. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.