FOTO: Obnavlja se Hitlerovo napušteno odmaralište

Tri godine pre nego što je nacistička Nemačka izvršila invaziju na Poljsku i počela Drugi svetski rat, Adolf Hitler je naredio izgradnju najvećeg turističkog odmarališta, smeštenog na obali ostrva Rügen.

Odmaralište koje su nacisti nazvali Prora imalo je kapacitet od preko dvadeset hiljada gostiju. Prora je bila namenjena za nemačke radnike koji su bez predaha rintali u fabrikama. Kako objašnjava istoričar i vodič Rodžer Murhaus, to je trebalo da bude protivteža teroru Gestapa i da udobrovolji nemački narod.

Više od devet hiljada radnika učestvovalo je u izgradnji građevine od cigle i betona, duže od četiri kilome4tara. Murhaus ju je nazvao "megalomanijom u kamenu". Grandioznost Prore išla je nauštrb njene praktičnosti. "Fotografije je ne mogu pošteno prikazati", kaže Murhaus.

Da je dovršena, Prora bi bila jedna od najimpresivnijih struktura na svetu. Međutim, uskoro je počeo Drugi svetski rat i izgradnja je zaustavljena - do danas.

Prora je nakon rata ostavljena da propada gotovo 70 godina. Međutim, 2013. nemačka agencija za nekretnine Metropole Marketing kupila je prava na obnovu Prore kako bi je preuredila u kompleks apartmana i luksuznih letnjikovaca.

Osam blokova ovog monumentalnog zdanja biće podeljeno na dva dela: Prora Solitaire Home i Prora Solitaire Hotel Apartments and Spa. Iako se završetak obnove očekuje tek 2022, deo apartmana i letnjikovaca već je dostupno za kupovinu.

Jedan apartmanski blok otvoren je ovog leta. Apartmanska jedinica će vas, ako ste zainteresovani za kupovinu, stajati između 400 i 725.000$. Jedinice se razlikuju po veličini, luksuzu i prema tome da li imaju pogled na Baltičko more. Dizajn je moderan, sa staklenim liftovima, grejnim podovima i kupatilima. Kompleks sadrži i bazene, džakuzije i prostrane vrtove.

Međutim, zbog trosatne udaljenosti od Berlina i zloglasne istorije, Murhaus sumnja da će Prora dobro proći na tržištu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja