Kina pravi turu za sve ljubitelje nauke

Za one koji vole nauku, ali i putovanja, Kina ima idealnu turu.

Kineska akademija nauka trenutno sastavlja listu od deset najvećih naučnih atrakcija u toj zemlji - od najvećeg radio teleskopa do najpoznatije hidroelektrane.

Na vrhu liste je naravno teleskop, prečnika 500 metara, kom je dodeljen nadimak "Nebesko oko". Smešten je u provinciji Guidžou, a biće korišćen u potrazi za vanzemaljcima. Oni koji su projektovali prateće zgrade, imali su u vidu da će teleskop sigurno biti zanimljiv turistima, pa su napravili posebnu panoramsku platformu koja gleda na njegov "tanjir", kao i planetarijum i simulator svemira.

Na mapi je i Opservatorija na Purpurnoj planini, koja je decenijama centar astronomije u Kini, ali poslednjih godina, zbog svetlosnog zagađenja, uglavnom služi kao sala za predavanja i atrakcija za turiste.

U deset najboljih naučnih znamenitosti su i Ostrvo nauke u Hefeiju, Tropska botanička bašta u Sišuanbani i Muzej nauke i tehnologije u Šangaju.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.