Britanija sve popularnija turistima zbog slabe funte

U Britaniji je početkom ove godine registrovan povećan priliv turista iz Severne Amerike koji su iskoristili slabljenje funte, pokazali su zvanični podaci.
Britanija sve popularnija turistima zbog slabe funte
Foto: Pixabay
Gotovo 8,1 miliona ljudi je posetilo Britaniju u prvom tromesečju ove godine, što je za sedam odsto više u odnosu na 7,6 miliona iz istog kvartala prošle godine, prema podacima britanske Kancelarije za statistiku koje prenosi agencija Rojters.
 
"Podaci govore da je oštro slabljenje funte donelo više poseta Britaniji iz inostranstva i veću potrošnju posetilaca", kaže ekonomista kompanije "IHS Global insajt" Hauard Arčer.
 
To, kako dodaje, posebno važi sa Severnu Ameriku, pošto je funta zabeležila najveći pad prema dolaru, nakon što su 23. juna prošle godine građani Britanije glasali za izlazak iz Evropske unije.
 
U prvom kvartalu ove godine, funta je prema američkoj valuti bila slabija za 17 odsto.
 
Broj turista iz Severne Amerike koji su posetili Britaniju iznosio je 760.000 u prva tri meseca završno sa martom, što je za 17 odsto više nego u istom periodu prošle godine, dok je broj Britanaca koji su posetili Severnu Ameriku u istom periodu smanjen za tri odsto na 710.000.
 
Registrovan je i dvoprocentni rast dolazaka britanskih građana u Evropu, što govori da, zbog pada funte, Britanci pre biraju destinacije koje su im bliže.
 
Broj posetilaca iz drugih evropskih zemalja Britaniji je povećan za četiri odsto na godišnjem nivou, na 6,2 miliona.
  • /

    21.05.2017 15:02
    /
    pa zasto onda ne dolaze u srbiju?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja