Evropljani putovali iznad očekivanja

Evropljani su u prvih osam meseci ove godine za 5,5 odsto više putovali nego u isto vreme prošle godine, što odražava pozitivne ekonomske trendove u Evropi, a porast putovanja Evropljana od četiri odsto predviđa se i za iduću godinu.
Evropljani putovali iznad očekivanja
Foto: Pixabay
To su podaci iz analize "World Travel Monitora", koju svake godine zajednički sprovedu analitička kuća "IPK International" i turistička berza ITB Berlin, pri čemu ovu godinu ocenjuju izuzetno "snažnom" za putovanja Evropljana u inostranstvo i za većinu evropskih destinacija.
 
Tokom prvih osam meseci ove godine u Evropi su, kako slikovito opisuju, "procvetala" gradska putovanja, dok su tzv. plažni godišnji odmori mnogo snažniji nego prošle godine, uz istovremeno usporavanje putovanja Evropljana u daleke destinacije, pogotovo u SAD.
 
"Trendovi rasta putovanja Evropljana do kraja avgusta premašili su prošlogodišnju prognozu, koja se kretala oko četiri odsto rasta, što nam pokazuje da u Evropi postoji i visok nivo poverenja u putovanja", poručio je uz istraživanje predsednik Uprave "IPK Internationala" Rolf Frajtag, naglašavajući da je najveće iznenađenje ove godine došlo iz Rusije, odakle su putovanja porasla za 18 odsto.
 
Od ostalih zemalja iz kojih se ove godine više putovalo od predviđanja izdvaja još Poljsku, Holandiju i Francusku, napominjući da su Evropljani generalno najveći rast zabeležili putovanjima u inostranstvo po samoj Evropi, jer žele da ostanu relativno blizu kući. To je donelo porast njihovih putovanja od šest odsto u odredištima Evrope, dok su tri odsto više putovali u Aziju, a tri odsto manje u Amerike, uključujući i SAD, za šta istraživači kažu da se delom može objasniti tzv. Tramp efektom na nekim evropskim tržištima.
 
Što se tiče vrste putovanja, Evropljani su i veći rast, od sedam odsto, do kraja avgusta "postigli" s putovanjima na odmore tipa "sunce & plaža", za razliku od prošle godine kada su ta putovanja bila jednaka onima iz 2015, a daleko najveći rast ove godine od 20 odsto zabeležen je s njihovim putovanjima u gradove, što je prošle godine bilo 15 odsto više. Povećana je pritom i njihova ukupna prosečna potrošnja po putovanju, za četiri odsto, na 945 evra.
 
Osim više putovanja Evropljana, u prvih osam meseci ove godine u Evropu je stiglo i više međunarodnih posetilaca, pri čemu istraživanje pokazuje da su visoke stope rasta iznad evropskog proseka zabeležile zemlje poput Islanda, Holandije, Bugarske, Španije, Portugala i Hrvatske. To potvrđuju i novi podaci Svetske turističke organizacije (UNWTO) s osamodstotnim rastom međunarodnih turističkih dolazaka u evropske destinacije od januara do kraja avgusta, što je takođe znatno iznad stope rasta poslednjih godina. Južna i sredozemna Evropa zabečežila je tako 12 odsto više međunarodnih dolazaka, zapadna Evropa sedam odsto više, a severna i srednja i istočna Evropa poraste od šest, odnosno četiri odsto.
 
"Evropa ima dobru godinu za putovanja i turizam, a dobri su joj izgledi i za 2018", komentarisao je Martin Bak, viši potpredsednik firme "Messe Berlin" u sklopu kojeg deluje turistička berza ITB Berlin.
 
Za narednu godinu "IPK International" predviđa rast od četiri odsto za putovanja Evropljana, pri čemu se rast od šest odsto očekuje iz UK, i to uprkos slabljenju funte, kao i iz Rusije. Dobru potražnju predviđaju i iz Belgije, Francuske, Holandije, Norveške i Švajcarske, kao i iz Nemačke, koja je i najveće tzv. izlazno tržište putovanja u Evropi. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.