Sve više Nemaca odlazi u Lihtenštajn, plate najviše u Evropi

Uprkos tome što se radi o vrlo maloj zemlji, i nedostatku prirodnih resursa, Lihtenštajn se razvio u izuzetno uspešnu ekonomiju.
Sve više Nemaca odlazi u Lihtenštajn, plate najviše u Evropi
Foto: Pixabay
Minijaturna država sa svega 40.000 stanovnika, smeštena između Austrije i Švajcarske, jedna je od najbogatijih na svetu.
 
Od sredine 20. veka Lihtenštajn se iz uglavnom poljoprivredne zemlje transformisao u globalni poslovni centar. Imaju vrlo diverzifikovanu ekonomiju, kojom dominira uslužni sektor s velikim brojem malih i srednjih kompanija.
 
Za to je pre svega zaslužna poreska politika. Naime, ta je zemlja godinama (bila) poreska oaza, što je privuklo brojne strane kompanije. Niski porezi – porez na dobit iznosi svega 12,5 odsto – te jednostavno osnivanje kompanija privuklo je mnoge investitore da pokrenu posao upravo iz Lihtenštajna, te ti prihodi sada čine oko 30 odsto državnog budžeta. 
 
Lihtenštajn je u carinskoj uniji sa Švajcarskom, te kao valutu koristi švajcarski franak. Kako su vrlo mala zemlja bez prirodnih resursa, više od 90 odsto potreba za energijom namiruje se uvozom. Od 1995. godine Lihtenštajn je član Evropskog ekonomskog prostora, te njihova Vlada radi na usklađivanju ekonomskih politika s onima koje su prisutne u Evropskoj uniji, prenosi Index. 
 
Zanimljivo je da više od polovine radne snage svakodnevno dolazi u Lihtenštajn iz susednih zemalja – Švajcarske i Austrije i Nemačke. Od 2008. godine Lihtenštajn se našao pod pojačanim pritiskom, pogotovo Nemačke i SAD-a, zbog netransparentnosti poreskog i bankarskog sistema, odnosno jake bankarske tajne. 
 
Nakon toga potpisali su niz bilateralnih sporazuma o razmeni poreskih podataka s drugim državama. Od ove godine Lihtenštajn s Evropskom unijom automatski razmenjuje podatke o bankovnim računima. 
 
Kako više od polovine radne snage u Lihtenštajnu na posao putuje iz susednih zemalja, broj zaposlenih sličan je kao i broj stanovnika i iznosi oko 38.000. 
 
Nezaposlenost je vrlo niska – iznosi manje od 2 odsto. Stanovnici Lihtenštajna imaju vrlo visok životni standard i jedne od najviših plata u Evropi. Prosečne plate, zavisno o sektoru, kreću se od 3.500 do 9.000 švajcarskih franaka.
  • Robert

    23.06.2020 20:15
    Vrati se
    Vrati seeeee!!!!
  • Mister

    20.02.2020 01:02
    Lihtenstajn
    Hocete tamo,nemate pojma kako je raditi u stranoj zemlji..svi mislite mnogo para,jeste naspram bednih plata balkana ali u pojedinim zemaljama(svajcarska,svedska,danska I jos 2-3 drzave)ove ostale nisu nesto bukvalno,zato sto su plate do1500€ max 2000 a visoki standardi
    Prvo mnogo je tesko kad odete iz svoje zemlje,nostalgija za svim..sad mislite da mi je samo pobeci odatle,ali nije tako verujte mi,sreca,ljubav I zdravlje su najbitnije stvari na svetu a ne pare,procitajte neku knjigu,slusajte na internetu price uspesnih kako su poceli I s cim su poceli,ne samo da kukate I malo truda I uspecete I tu na balkanu..nadam se da ce me neko shvatiti ozbiljno!
  • Milos

    20.08.2018 21:07
    Svaka cast
    Hocu tamo !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.