VIDEO: Vrane su najpametnije ptice na svetu

Naučnici su otkrili novi dokaz o izuzetnoj inteligenciji vrana.

Oko 3.000 kilometara od istočne obale Australije nalazi se idilično lepa Nova Kaledonija, koja spada u francusku teritoriju, ali najfascinantnija stvar na tim ostrvima su vrane. Osim što su najpametnije ptice i što mogu da rešavaju probleme na nivou sedmogodišnjeg deteta, one prave sopstveni alat i znaju da će se nivo vode podići ako u nju bacite kamen ili neki drugi teški predmet, piše NJ Mag.

Vrane na Novoj Kaledoniji naučnici proučavaju već dugo i nedavno su otkrili nešto na šta još nisu naišli kod tih životinja. Kako piše Nju sajentist, vrane koriste pomoćni alat kako bi lakše nosile neke druge predmete — na primer, pomoću drvenog štapića prenose metalnu maticu. To je navodno prvi put da neka životinja umeće jedan predmet u drugi da bi ga prenela na drugu lokaciju.

"Jedna je vrana pomoću štapića prenela predmet koji je bio prevelik da bi ga nosila u kljunu, što znači da joj je alat olakšao kontrolisanje predmeta", napisao je vođa istraživanja na Univerzitetu Lund, Ivo F. Jakobs. Takođe, napominje da se radi o pticama koje su se izlegle u zatočeništvu, pa su dodatna istraživanja potrebna za ptice u prirodi.

Teme

vrane
  • Zivan

    01.08.2016 15:06
    Vrana vrani occi ne vadi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Devet najagresivnijih rasa pasa na svetu

Određene rase pasa sklone su agresivnom ponašanju, zbog čega se ne preporučuju neiskusnim vlasnicima koji nemaju dovoljno vremena za dresuru i socijalizaciju.

Italija zabranjuje jogu sa štencima

Italijansko ministarstvo zdravlja zabranilo je časove joge sa štencima, rekavši da bi u njoj trebalo da učestvuju samo odrasli psi kako bi se zaštitilo zdravlje životinja, kao i sigurnost polaznika.