Duvanski dim veoma opasan po kućne ljubimce

Duvanski dim negativno utiče na krv i organe mačaka, pasa, morskih prasića, hrčaka, čak i kod ribica, i povećava rizik od pojave kancera, srčanih ili plućnih bolesti.
Istraživanja o bolestima prouzrokovanim duvanskim dimom kod životinja pokazuju da je veoma smrtonosan i da može da izazove rak kod vašeg kućnog ljubimca. 
 
Administracija hrane i lekova (FDA) je objavila savetnik, zasnovan na nekoliko sprovedenih istraživanja. 
 
"Kao i deca, psi i mačke najviše vremena provode na ili blizu poda, gde se ostatak duvanskog dima koncentriše u kućnoj prašini, tepihu i prostirkama. Onda dospeva na krzno. Tada, psi, mačke i deca udišu štetne materije, a ljubimci ih i unose u organizam kada ližu svoje krzno", rekla je Karmela Stamper, veterinar FDA. 
 
Pasivno pušenje može da izazove rak pluća ili nazalni rak kod pasa, maligni limfom kod mačaka, i alergije i probleme sa disanjem kod obe vrste životinja, kako navode studije sprovedene na Tuftsu, univerzitetskoj školi veterinarke medicine u Masačusetsu. 
 
Broj ljubimaca koji uginu svake godine od uticaja duvanskog dima nije poznat, ali veterinari navode brojne primere iz ordinacije, gde su životinje dobile alergijske reakcije, nazalna zapaljenja, upalu pluća i pojave raka, od duvanskog dima. 
 
Rak limfe je jedan od glavnih uzroka smrti mačaka. Istraživanje sa Tuftsa je pokazalo da česta izloženost duvanskom dimu duplira kod mačaka šanse za pojavu raka, a pet godina života sa vlasnikom pušačem povećava rizik i do 4 puta. 
 
Simptomi raka kod životinja uključuju kašalj, probleme sa ishranom ili disanjem, balavljenje, gubitak težine, povraćanje, nazalna zapušenost, krvarenje i kijanje. 
 
Najveći rizik je ako u kanti za smeće pronađu nikotinske ketridže elektronskih cigareta, koje su jednako štetne za životinje, i pojedu ih. 
 
Rizik kod pasa sa velikim njuškama 
 
Psi sa velikim njuškama, poput hrtova, ruskih hrtova, dobermana, su izloženi većem riziku od nazalnog kancera. Kao i ljudi, i psi imaju dlake u njušci koje služe kao filteri i sprečavaju štetne materije, kao i duvanski dim da dođe do pluća. Međutim, nagomilavanjem toksina od duvanskog dima, može doći do pojave raka. 
 
Rizik kod pasa sa malim njuškama 
 
Sa druge strane, psi sa malim njuškama, poput mopsa, buldoga i bigla, nemaju iste filtere u njušci, pa su izloženi raku pluća. 
 
Rizik kod mačaka 
 
Mačke su izloženije riziku od pojave raka nego psi. Kod mačaka je najrasprostranjeniji rak usne duplje i rak imunog sistema (limfom). Razlog tome je to što mačke ližu svoje krzno i na taj način unose u organizam sve toksine. Mačke, čiji vlasnici puše kutiju cigareta dnevno su tri puta više izložene riziku od raka limfoma. 
 
Rizik kod ribica 
 
Nikotin i kancerogene supstance se lako iz vazduha rastvaraju u vodi, inficirajući ribice i ubijajući ih. Studija veterinarske klinike Egzotične životinje Severne Amerike otkrila je da će ribice, koje su izložene visokom nivou nikotina početi da se grče, gube boju, dobiju kruta peraja, i na kraju, umiru.
  • dvoriste

    08.12.2016 10:49
    da su zivotinje tamo gde im je mesto, na svezem vazduhu, a ne u kavezu od betona, ovo ne bi bio problem

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.