Zbog gurmanluka ugroženo postojanje neobičnih pangolina

Pangolini ili ljuskavci su verovatno najčešće krijumčareni sisari na zemlji.
Svih osam vrsta našlo se na meti svetskih gurmana zbog navodno ukusnog mesa, a i nezasitno tržište tradicionalnih kineskih lekova ih ugrožava, piše BBC. 
 
Ljuskavci su jedna od najčudnijih životinjskih vrsta. Nakon desetak miliona godina evolucije, oni su jedini sisari koji su razvili prave krljušti. Relativno nedavno otkrivena je pošiljka od oko 4.000 mrtvih ljuskavaca teška gotovo pet tona. Veruje se da je to najveća zaplena mrtvih pangolina ikad. Osim tona mrtvih ljuskavaca, otkriveno je i 96 živih. Pretpostavlja se da su krijumčari pokušali da ih očuvaju zbog njihove veličine. Postigli bi znatno veću cenu na crnom azijskom tržištu. 
 
Pangolini su pretežno noćne životinje, a najviše se oslanjaju na izoštreno čulo mirisa kako bi otkrili insekte kojima se hrane. Dugorepi pangolini retka su vrsta koja je aktivna i tokom dana, a ostale vrste najčešće dane provode spavajući sklupčani u loptu. Imaju dosta oštre kandže na prednjim udovima, ali koriste im više za kopanje u nastambe mravima ili termitima. Za obranu imaju smrdljive žlezde u blizini zadljeg dela tela, što ih čini sličnima tvorovima.
 
Zanimljivo je da nemaju zube, pa su prisiljeni da jedu sitno kamenje kako bi im pomoglo u probavi, slično kao pticama. Ovi neobični sisari najčešće su usamljeni, a jednom godišnje se sreću zbog parenja. Ženke rađaju žive mlade nakon tri do šest meseci. U zatočeništvu su podložni mnogim bolestima, a posebno im preti upala pluća i razvoj čireva. Zbog učestalog lova, svih osam vrsta u kategoriji je vrsta kojima preti uništenje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.