Češki zoo safari preventivno seče nosorozima rogove

U strahu za život jedne od svojih glavnih atrakcija nosoroga, Zoo safari u mestu Dvur Kralove, u istočnoj Češkoj, počeo je da im seče rogove, da ne postanu plen lovokradica, kao nedavno nosorog koga su ubile u Zoološkom vrtu u Francuskoj.
"Odluka da im uklonimo rogove nije bila jednostavna. Ali rizik s kojim su te retke životinje suočene ne samo u slobodnoj prirodi, već sada i u zoološkim vrtovima suviše je veliki, a bezbednost životinja je za nas na prvom mestu. Bez sumnje je da je nosorog bez roga bolja varijanta nego mrtav nosorog", kazao je danas češkoj televiziji ČT direktor Zoo safarija Dvur Kralove Pšemisl Rabas.
 
Danas su veterinari u narkozi skratili rog mužjaku belog južnog nosoroga Pamiru, a narednih dana učiniće to i sa ostalima.
 
Zoo safari Dvur Kralove jedan je od inicijatora svetske kampanje da se upozori na to koliko su nosorozi ugroženi u slobodnoj prirodi i u okviru toga 2014. godine češki safari spalio je 50 kilograma njihovih rogova.
 
Sujeverje nekih naroda Azije prepisuje prašak od roga nosoroga kao čudesni lek, a iako je u celom svetu od 1977. godine trgovina njime zabranjena, lovokradice i dalje ubijaju te ugrožene životinje zbog jednog roga, u proseku svake godine samo u oko 1.300.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.