Vozači, pazite na ježeve

Hrvatski Centar za zaštitu životinja i prirode "Key" danas upozorio vozače da povećaju oprez, posebno u sumrak i noću, kako bi se na hrvatskim putevima smanjilo stradanje ježeva.
Autohtona vrsta ježa u Evropi je severni belogrudi jež (Erinaceus roumanicus) koji naseljava šume i polja, a često je u blizini naselja, kao i u gradskim parkovima, baštama, grmlju.
 
Taj mali sisar je aktivan u sumrak i noću, dok dan provodi u gnezdu od trave i lišća. U proseku živi pet godina, ali pojedini dožive i više od osam. U potrazi za hranom, tokom samo jedne noći jež može preći i do tri kilometra, a put obično završava tamo gde ga je i započeo, u svom gnezdu.
 
Belogrudi jež je jedini bubojed koji zimu provodi u pravom zimskom snu. S dolaskom jeseni i zime ježevi jedu više jer se pripremaju za zimski san koji obično započinju već u oktobru. Posle buđenja iz hibernacije, krajem aprila, ježevi su spremni za parenje. Ženke nose mlade 35-42 dana, a veličina legla varira od dva do deset mladih.
 
Jež ima malo prirodnih neprijatelja, a glavni uzrok njihove smrtnosti je čovek. Najveći problem za ježeve su putevi na kojima ih strada veliki broj, naročito u doba parenja ili kada ježići dovoljno odrastu i počinju samostalan život, saopštio je Centar za zaštitu životinja i prirode "Key" i pozvao građane da mu se jave ako nađu povređenog ježa.

Teme

jež
  • dzungla

    27.03.2017 21:38
    Ovi iz mog dvorista jedu macju hranu.
  • Drum

    27.03.2017 16:22
    Zaista volim ježeve, baš su mi zanimljivi.
    Ne bih ga pregazio namerno, ali zar oni misle da je jež tako lako uočljiv na putu?
    Naročito ako taj put nije osvetljen, još ako neko u susret dolazi sa loše podešenim svetlim, pa nema šanse da ga vidiš.

    Srećom do sada nisam pregazio ni jednu životinju, a nadam se da i neću.
  • Neko

    27.03.2017 14:32
    Divne životinjice, ništa ljupkije od maleckog ježa kojeg možete uhvatiti u ruku i staviti na dlan :)

    Ima ih po Novom Sadu u dvorišnim prostorima sa dosta zelenila. Ovi "urbani" ježevi umeju da se priviknu na čoveka i da jedu iz ruke (iz ličnog iskustva). I bo'me, nisu samo "bubojedi" - jedan nije odbio ni parčence parizera :-)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.