FOTO: Bračni par iz Banje Koviljače spasio bebu vidru, Coleta

Tim za zbrinjavanje divljih životinja Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, preko Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, primio je pre dve sedmice neobičan poziv.
Bračni par Neda i Aleksandar Lukić iz Banje Koviljače 13. juna ugledali su na Drini iscrpljeno mladunče vidre, koje je slabo disalo. 
Pokušali su da ga vrate u obližnju jazbinu, jer je vidra bila toliko mlada da nije ni progledala, a uz to vidljivo slaba. Nisu uspeli, jazbina je bila napuštena. Dalju brigu o vidri, koja je trajala sedam dana, Lukići su preuzeli na sebe, imajući u vidu iskustvo koje imaju u uzgoju pasa. 
 
Njihova kuja Tina, rase malinoa, posle svakog obroka čistila je i sređivala malu vidru, koju su Lukići hranili mlekom, a posle i hranom za štenad. Nakon par dana nege, vidra je otvorila oči, vidno napredovala i dobila ime Cole. Pokušaji da se Cole stručno zbrine nisu, međutim, uspeli. Iz tog razloga su stupili u kontakt sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, koje je kontaktiralo Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.
 
"Naš Tim za spašavanje divljih životinja 20. juna je poslat u Banju Koviljaču, a Cole je istog dana zbrinut u Prihvatilištu za divlje životinje Palićkog Zoološkog vrta. Tamo će dobiti dodatnu negu do puštanja u prirodu, po sugestiji stručnjaka za sisare Prirodnjačkog muzeja dr Milana Paunovića", kaže Ilija Miljković iz Zavoda. 
 
 
On i Nikola Danilović su se pobrinuli da ova mlada jedinka strogo zaštićene vrste ipak dobije vrlo izvesne šanse da preživi. 
 
Vidra, kako tumače stručnjaci, sve češće strada zbog proganjanja od strane još jednog ljubitelja slatkovodne ribe – čoveka. Osim namerno ubijenih životinja, sve češće su prijave vidri koje stradaju od udaraca vozila. Vidra, se, sa druge strane, ipak prilagođava na život u izmenjenim staništima. Od nekadašnjeg osetljivog indikatora najčistijih voda, nju danas imamo i u ribnjacima, kanalima, ali i u relativno zagađenim vodotocima. Ipak, zbrinjavanje strogo zaštićenih vrsta ostaje redovna i obavezujuća aktivnost za sve, kažu u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.
  • Novosadjanin

    06.07.2017 14:07
    Svaka cast za bracni par!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.