Nastavnik pokušao da prošvercuje zaštićene vrste papagaja u Srbiju

Carinici na graničnom prelazu Kelebija sprečili se pokušaj nelegalnog unosa četiri živa primerka zaštićenog afričkog sivog žako papagaja.
Kako je saopštila Uprava carina, ti papagaji se ubrajaju u jednu od oko 360 vrsta papagaja zaštićenih Konvencijom o međunarodnom prometu ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES) i nacionalnim propisima Srbije. 
 
Četiri papagaja koja pripadaju toj zaštićenoj vrsti otkriveni su nešto posle ponoći, u automobilu marke "Opel" mađarskih registraskih oznaka, kojim je upravljao 51-godišnji dvojni državljanin Srbije i Mađarske. 
 
Vozač, po zanimanju nastavnik, carinicima je rekao da nema ništa što bi trebalo da prijavi, ali je ubrzo na zadnjem sedištu njegovog automobila pronađena drvena kutija sa pregradama, prekrivena majicom, u kojoj su se nalazila četiri živa žako papagaja.
 
Putnik je pokušao da se opravda rekavši da je ta dva para papagaja dobio na poklon u Mađarskoj i da nije znao da je potrebno da ih prijavi na granici. Kako nije posedovao CITES dozvolu za uvoz ove zaštićene vrste, protiv njega je pokrenut prekršajni postupak, a otkriveni primerci predati su ZOO vrtu Palić na dalje staranje.
 
Za ovom vrstom papagaja postoji velika potražnja na globalnom tržištu kućnih ljubimaca, pre svega zbog njihove prirodne sposobnosti da oponašaju ljudski govor, kao i zbog izraženih kognitivnih sposobnosti. 
 
Carinici su prošlog leta na aerodromu "Nikola Tesla" sprečili pokušaj nelegalnog unosa dva živa primerka afričkog sivog žako papagaja u Srbiju iz Angole. 
 
U prekršaju se tada našla srpska državljanka, koja je letom iz Frankfurta sa suprugom doputovala iz te afričke zemlje, a ptice je pokušala da unese u zemlju bez odgovarajuće CITES dozvole za uvoz. Ta dva žako papagaja sada su stanovnici beogradskog ZOO vrta, navedeno je u saopštenju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.