Titanosaurusi - najveće životinje koje su ikad hodale zemljom

Ostaci šest džinovskih dinosaurusa otkriveni u Argentini 2012. godine pripadali su najvećim živim bićima koja su hodala planetom, u odnosu na koje je tiranosaurus reks izgledao kao patuljak.
Sa 76 tona ovi biljojedi su bili teški kao spejs šatl, a na osnovu njihovih fosila naučnici su utvrdili da su bili najveći od dugovratih biljojeda koji su pripadali grupi džinovskih titanosaurusa.
 
"Jedan mali deo familije titanosaurusa je bio izuzetno krupan", rekao je Dijego Pol sa paleontološkog muzeja "Egidio Feruljo", koautor studije objavljene u "Proceedings of the Royal Society B".
 
Istraživači su nazvali dinosauruse patagotitan majorum, po regionu Patagonija, gde su pronađeni, i po grčkoj reči "titan", što znači veliko. Za šest fosila vrste koja je proučavana utvrđeno je da su stari oko 100 miliona godina, na osnovu pepela pronađenog pored njih. Dinosaurusi su bili prosečno dugački oko 37 metara i skoro šest metara visoki.
 
"Legendarni 'ti-reks' i drugi mesožderi izgledaju kao patuljci kada ih uporedite sa ovim džinovskim titanosaurusima. To vam je nešto kao kada biste uporedili slona i lava", istakao je Pol.
 
Naučnici već dugo znaju za postojanje titanosaurusa, ali to je nova vrsta i možda čak i novi rod. Druga vrsta titanosaurusa, poznatih kao argentinosaurus, prethodno je smatrana za najveću.
 
"Mislim da uopšte nisu bili zastrašujući. Bili su veoma masivne i spore životinje", zaključio je Pol.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.