Stotine nilskih konja uginulo od antraksa

Više od stotinu nilskih konja pronađeno je mrtvo u poslednjih nedelju dana u nacionalnom parku Bwabwata u Namibiji.
Službenici Ministarstva za zaštitu životne sredine i turizam (MET) izjavili su da sumnjaju kako je 107 nilskih konja uginulo od antraksa i da su na teren poslali veterinare koji će potvrditi radi li se o toj bolesti.
 
Dva nilska konja pronađena su mrtva izvan nacionalnog parka u reci Okavango. Lokalni novinari su u subotu obišli park i videli tela životinja po celom parku.
 
"Ovakve situacije smo viđali i ranije. Dogodilo se u Zambiji i uglavnom se događa kada je nivo reke prenizak... Sumnjamo da se radi o antraksu. Uzrok je prirodan pa ljudi ne bi trebalo da paniče jer neće negativno uticati na prirodu", rekao je Kolgar Sikopo iz MET-a.
 
Smrtonosne bakterije razvijaju se u stajaćoj vodi i nilski konji su najviše ugroženi zarazom. Sikopo je izjavio da je ovo prvi slučaj masovnog uginuća životinja u Bwabwati. Lokalno stanovništvo je upozoreno da ne jede meso mrtvih životinja i ne dolazi u kontakt s njima, zbog opasnosti od zaraze. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.