Holanđani treniraju vrane da skupljaju opuške sa ulica

Iznervirani količinom opušaka koji se vide na ulicama Amsterdama, dva holandska pronalazača došla su na ideju da vrane obuče kako da po ulici kupe opuške.
Holanđani treniraju vrane da skupljaju opuške sa ulica
Foto: Pixabay
Industrijski dizajneri Ruben van der Vleuten i Bob Spikman su prvo mislili da iskoriste robote za kupljenje opušaka po ulicama Amsterdama. Međutim, onda su naišli na određene poteškoće jer je trebalo komplikovano programiranje. 
 
Onda su jednog dana, sedeći na kafi, svoju pažnju usmerili na ptice. U početku su mislili da za tu namenu iskoriste golubove, jer ih ima najviše. Međutim, ubrzo su shvatili da golubovi i nisu baš inteligentni i da bi njihovo obučavanje bilo naporno. 
 
Ipak, uspeli su da pronađu pticu koja je česta u urbanima područjima, a pritom daleko pametnija od golubova - vranu. Vrane se smatraju najinteligentnijim vrstama na planeti i one mogu dosta toga da nauče. Takođe, umeju da manipulišu ljudima kako bi im pomogli, a navodno čak znaju i da broje. 
 
Prema nekim istraživanjima, vrane su pametne koliko i šimpanze, tako da su bile idealne za projekat ove dvojice Holanđana. Oni su tada shvatili da već postoji "Crow Box", uređaj koji je projektovao Džošua Klajn, a koji funkcioniše na sistem nagrađivanja. 
 
Naime, Klajn je vrane naučio da kupe novčiće na ulici i da ih ubacuju u "Crow Box" i razmenjuju za kikiriki. Ruben van der Vleuten i Bob Spikman će učiniti nešto slično, samo umesto novčića naučiće ih da donose opuške. 
 
"Dakle, ono što želimo jeste da vrane obrate pažnju na opuške", kaže Van der Vleuten. On planira da to sprovede u četiri koraka i takođe će sistem funkcionisati po sistemu nagrađivanja. Dakle, neophodno je da za svaki doneseni opušak vrana bude nagrađena hranom i onda će sve ići glatko. 
 
Na pitanje da li će konstantno prikupljanje opušaka možda uticati na zdravlje vrana, ovaj holandski duo ima odgovor: "Mislimo da kratak kontakt sa opuškom ne može štetiti vranama. Ti opušci daleko više štete našem okruženju." 
 
Oni imaju podršku i stručne javnosti. Naime, profesor Džon Marzluf, poznati ekspert za ptice, kaže da je ovo izvodljivo: "Skoro sam siguran da vrane to mogu da naule. One tako brzo uče kada znaju da će za to biti nagrađene."
  • mislilac

    16.10.2017 20:39
    no smoking
    plasim se da u tom slucaju pusaci nece gasiti opuske kako bi opekli vrane i tako ih oducili od toga da se rad isplati.
  • Небитно

    16.10.2017 10:29
    А опушци су од?
  • @Zgroženja

    12.10.2017 15:46
    NE
    Ne bacaju holanđani ali zato svi ostali....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja