GMO komarci pušteni u prirodu

Savez za kontrolu komaraca uz pomoć privatne kompanije "Oksitek insekt tehnolodži" nedavno je pokrenuo projekat — puštanje GMO komaraca na Floridi.
GMO komarci pušteni u prirodu
Foto: Pixabay
Pre toga, prvo puštanje GMO komaraca dogodilo se na Kajmanskim ostrvima 2009. godine, a drugo — u Maleziji 2010. godine. 
 
Genetski modifikovani komarci sadrže poseban gen koji je za komarce smrtonosan ako ne dobiju antibiotik tetraciklin. Potomstvo GMO komaraca će takođe naslediti ovaj smrtonosni gen, zbog kojeg će uginuti pre nego dostignu zrelost i počnu da se razmnožavaju. 
 
Ideja se bazira na tome da se obični komarci ukrštaju s GMO komarcima i da se na taj način stvori sve više komaraca sa smrtonosnim genom, što će dovesti do smanjenja njihove populacije. 
 
Rizik koji predstavljaju GMO komarci nije poznat 
 
Dok GMO industrija nepokolebljivo tvrdi da su genetski modifikovane biljke i životinje bezopasne i donose brojne pogodnosti čovečanstvu, stvarnost nam pokazuje nešto sasvim suprotno. 
 
"Monsanto" i druge GMO korporacije stvaraju ne samo genetski modifikovane biljke, nego i životinje. Na primer, stvorene su ovce koje su 85 odsto ovce, a 15 odsto ljudi, da bi mogle da služe kao donori organa. 
 
Stvorene su i koze koje daju mleko s proteinom iz paučine — za proizvodnju kože otporne na metke. Krave su genetski modifikovane da bi proizvodile mleko koje po svom sastavu više liči na ljudsko. 
 
Da li se na taj način igraju vatrom jer menjaju osetljiv i precizno izbalansiran ekosistem? Šta će se dogoditi s lokalnim i globalnim ekosistemom ako se populacija komaraca drastično smanji ili sasvim nestane? 
 
Mnogi od nas mrze komarce zato što nas bodu i prenose opasne bolesti, ali oni su takođe deo ekosistema i hrana za druga bića. Ideja uništenja komaraca samo zato što nam se ne sviđaju je apsurdna — ako se u vidu ima njihova uloga u kompletnom lancu.
  • Pitam se

    16.10.2017 12:41
    gde li je....
    A gde je u ovoj vesti @Veganka? Nema je da troluje?
  • Slucajni prolaznik

    16.10.2017 10:28
    I Zemlja je ravna, jel tako?
  • Lui

    15.10.2017 21:42
    Bez sekiracije
    Priroda će naći način.
    Priroda uvek nađe način.
    Sa ili bez dinosaurusa; sa ili bez ljudi - prirodi je svejedno.
    Jedno je sigurno - mutacija.
    Život ide dalje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.