Krava u Kuršumliji otelila dvoglavo tele, gazde uplašene

U selu Visoka, kod Kuršumlije, u domaćinstvu Milosava Perovića, sinoć je krava otelila tele sa dve glave.
Krava u Kuršumliji otelila dvoglavo tele, gazde uplašene
Foto: Pixabay
Tele je živelo sat vremena, a Perovići su još uvek u šoku zbog nesvakidašnje prinove.
 
Milosav Perović je kazao agenciji Beta da je njegova krava simentalske rase sinoć počela da se teli i da je odmah primetio da nešto nije u redu, pa je u pomoć pozvao veterinare iz Kuršumlije.
 
"Kada je veterinar otelio kravu i izneo tele, na njegovom telu su stajale dve glave, iste veličine, sa ušima, očima. Spustio ga je na slamu pored krave. Obe glave su gledale i jezicima počele da oblizuju sluz na njuškama i nozdrvama. Obuzeo me je neopisiv strah, koji me i dalje ne pušta, posle sat vremena je uginulo", rekao je Perović (65).
 
Perović je inače, još kao srednjoškolac počeo da se bavi stočarstvom. Uvek je imao više krava i drugih domaćih životinja. On je naveo da nikada nije pozvao veterinara prilikom teljenja krava i da je to uvek uspešno sam radio. 
 
Njegove kvalitetne krave simentalske rase vrlo često su telile blizance.
 
"Ili su se krave same telile, zdrave i prave, nikada im nije bila potrebna intervencija. I ova krava se više puta telila sama. Parila se prirodnim putem, sa bikom iste rase. Šta se ovo desilo, ja nemam objašnjenje, zatečen sam i veoma uplašen", rekao je Perović.
 
Veterinar Goran Sudimac, koji je otelio Perovićevu kravu, iz veterinarske stanice u Kuršumliji, kaže da je ovo prvi slučaj da se oteli dvoglavo tele, ali da se veoma često dešava rađanje mladunaca drugih domaćih životinja s različitim deformitetima.  
 
"Na teritoriji opštine Kuršumlija je to naročito izraženo u proteklih 10 godina. Rađaju se životinje sa svakakvim deformitetima. Skoro smo u jednom selu otelili tele sa osam nogu, četiri zadnje i četiri prednje, zatim tele bez rebara i drugim deformitetima", rekao je Sudimac.
 
On smatra da do deformiteta teleta u domaćinstvu Perovića nije došlo genetskim putem.
 
"Moguće je da u spermografiji bude neki procenat deformiteta spermatozoida ili da jajna ćelija ne bude razvijena do kraja. Takođe, u razvoju embriona može doći do deformiteta i da to bude razlog da ovo tele ima dve glave", kazao je Sudimac.
 
Zbog iznemoglosti i teškog teljenja, krava simentalka u domaćinstvu Perovića je pod nadzorom veterinara iz Kuršumlije.
  • nebojeb

    19.11.2017 18:10
    Iskljucivi krivac za ovo je Donald Tramp.
  • antipatriJota

    19.11.2017 17:43
    Pazi patriJote sto histerisu.
  • LALA

    19.11.2017 17:18
    @BELENYI , @dr Petrovic

    Ovoga je bilo otkad je sveta i veka na svim delovima planete jos dok se NATO nije ni oformio .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.