Broj orangutana na Borneu od 1999. smanjen za 100.000

Studija je pokazala da je broj orangutana na Borneu opao za više od 100.000 od 1999. godine, dok industrije papira i palminog ulja smanjuju džungle u kojima oni žive i povećava se broj ubijenih životinja.
Broj orangutana na Borneu od 1999. smanjen za 100.000
Foto: Pixabay
Rezultati istraživanja, koji će biti objavljeni u magazinu "Current Biology", slažu se s odlukom Međunarodne unije za zaštitu prirode koja je 2016. godine stavila orangutane sa Bornea na listu kritično ugroženih vrsta.
 
Naučnici iz Instituta Maks Plank za evolucionu antropologiju i drugih insistitucija tvrde da su najdramatičniji padovi zabeleženi u područjima gde su tropske šume posečene i pretvorene u plantaže za palmino ulje, korišćeno u brojnim proizvodima široke potrošnje.
 
Međutim, broj orangutana je značajno opao i u šumama koje su sečene selektivnije.
  • Kaćanka

    16.02.2018 14:38
    Zato se broj u Kaću povećao!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.