Od astme boluje oko 300 miliona ljudi

U svetu od astme boluje oko 300 miliona ljudi i taj broj raste, a naročito među mlađom populacijom, rečeno je na skupu u VMA povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv astme 5. maja.
Klinika za pulmologiju VMA je organizovala savetovalište za zainteresovane građane na kojem je istaknuto da je u lečenju astme ključno njeno prepoznavanje i pravilno lečenje, jer se sa astmom uz pridržavanje preporuka i saveta lekara može voditi normalan život.
 
Cilj savetovališta je bio podizanje svesti o značaju dijagnostifikovanja, lečenja, postizanja i održavanja dobre kontrole astme. Interesovanje građana je bilo veliko, a anketiranim osobama kod kojih se pojavila sumnja na astmu urađen je spirometrijski pregled.
 
Astma je hronična bolest disajnih puteva koju karakteriše pojačana reakcija na različite stimuluse i opstrukcija protoka vazduha usled otoka sluznice, nakupljanja sluzi i spazma glatkih mišića.
 
Ova bolest ima širok spektar simptoma koji se različito manifestuju po učestalosti i intenzitetu i može se javiti u svim uzrastima.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.