Šta sve ukazuje na depresiju

Praksa pokazuje da se depresija manifestuje kod različitih pojedinaca drugačije - neko se stalno oseća depresivno, a neko jednostavno ne želi da izađe iz kuće i dane provodi ispod toplog ćebeta.

Međutim, prema psiholozima postoje znaci depresije koje je veoma teško prepoznati.

Razdražljivost

Ako počnete češće nego obično da se raspravljate recimo sa vozačima susednih vozila, a da ne pominjemo rodbinu, prijatelje i voljene, a očigledan razlog za takvu reakciju ne postoji, vi ste u prvoj fazi depresije.

Problemi sa spavanjem

Mislite da depresivni ljudi žele da spavaju i danju i noću? Za neke je izgleda obrnuto - ne mogu da zatvorie oči ili, čak i ako uspeju da zaspe sledećeg jutra se probude slomljeni, pa čak i više umorni.

Neobjašnjiv bol

Neki pacijenti se žale na bol, a lekari ne mogu da postave dijagnozu čak i nakon prolaska punog ispitivanja tela i svih analiza. Ako je to slučaj sa vama, onda je vreme da tražite pomoć od terapeuta.

Pojačani apetit

Počeli ste da jedete za ručak nekoliko dodatnih porcija? Na žalost, to može biti povezano ne samo sa povećanjem fizičkog napora ili PMS-om, već i sa depresijom, jer mentalni poremećaji mogu izazvati gubljenje apetita kod osoba, ali može doći i do neobjašnjivo povećanog apetita.

Problemi sa koncentracijom

Počeli ste da se zaboravljate očigledne stvari na poslu ili gde ste ostavili ključeve od kola? Ili još gore - prosto ne možete da odlučite šta želite da jedete za večeru: stek ili file? Problemi pažnje mogu biti posledica depresije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).