Kubanska vakcina pokazala rezultate u Sremskoj Kamenici i Beogradu

U proteklih dvanaest meseci, kubansku vakcinu protiv raka pluća primilo je više od 20 pacijenata u Srbiji.

Kod većine je bolest stabilizovana.

Pre tačno godinu dana u Srbiju je stiglo 1.690 doza kubanske vakcine. Namenjene su pacijentima koji ispunjavaju medicinske kriterijume, u dve zdravstvene ustanove i to u Kliničko-bolničkom centar Bežanijska kosa i Institutu u Sremskoj Kamenici.

Sanja Kostić, onkolog KBC Bežansijska kosa u izjavi za RTS kaže da su prvi rezultati primene kubanske vakcine u skladu sa očekivanjima i da je bolest kod većine pacijenata stabilizovana.

"Kod 24 pacijenta je primenjen Cimavaks u kombinaciji sa hemioterapijom. U najvećem broju slučajeva postigli smo stabilizaciju, pacijenti su dobro podnosili ovu terapiju, tako da se bolest drži pod kontrolom", rekla je doktorka Kostić.

Navodi da je negde bilo više, a negde manje uspeha, ali istakla da se radi o najtežim pacijentima i da svaki korak u njihov lečenju predstavlja značajan izazov i poboljšanje.

Prema njenim rečima vakcine za sada ima, a pacijenti se sukcesivno uključuju u lečenje na osnovu kriterijuma koji su definisani još pre godinu dana.

"Otvoreni smo prema svim gradovima i pacijenti mogu doći kod nas na pregled sa overenim uputom, da vidimo i procenimo da li ima efekta da primenjujemo Cimavaks", rekla je Kostićeva.  

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.