Za tri meseca skoro 100.000 obolelih od gripa

Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", od 3. oktobra prošle godine do 8. januara ove godine, prijavljeno je 96.734 obolelih od oboljenja sličnih gripu, što predstavlja povećanje u odnosu na isti period prošle sezone.
Do sad su potvrđena dva tipa virusa - infulenca A (H3) i infulenca tip B, a među laboratorijski potvrđenim slučajevima najčešće je zastupljen podtip virusa gripa A (H3), objavljeno je na sajtu Batuta gde je takođe navedeno da je u odnosu na prethodnu nedelju trend novoobolelih u porastu.
 
Prema izveštaju koji je objavio Batut, od 2. do 8. januara, Institutu za javno zdravlje Srbije prijavljeno je 26.275 slučajeva oboljenja sličnih gripu, a u odnosu na prethodnu nedelju broj obolelih je 1,3 puta veći. Najviše obolelih je registrovano kod dece uzrasta do četiri godine, a potom i kod onih koji imaju od pet do 14 godina.
 
Institut za javno zdravlje Vojvodine prijavio je Institutu za javno zdravlje Srbije pet smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od gripa. Umrli su bili hronični bolesnici i prethodno nisu bili vakcinisani protiv gripa, dok je kod jedne umrle osobe vakcinalni status nepoznat.
 
S obzirom na karakteristike prenosa virusa gripa, pored preporuka za jačanje imuniteta, preporučuju se opšte mere prevencije, izbegavanje bliskih kontakata sa obolelim osobama, redovno pranje ruku i izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta prljavim rukama.
 
Ukoliko osoba ima blagi oblik bolesti preporučuje se izolacija i nega kod kuće do oporavka, uz maksimalno ograničavanje svih kućnih i drugih kontakata. Simptomatska terapija podrazumeva mirovanje, nadoknadu tečnosti, upotrebu lekova za sniženje temperature, a upotreba antivirusnih lekova sprovodi se samo po preporuci lekara.
 
Antibiotici nisu delotvorni u lečenju ove bolesti, podseća Batut.

Teme

GRIP

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.