Sve više dece ima krive zube jer ne žvaću hranu, već je gutaju

Sve više dece poslednjih godina ima anomalije zuba, više je dece koji treba da nose protezu, a stručnjaci upozoravaju da deca sve manje žvaću hranu, zbog čega ih je sve više s krivim zubima.
Sve više dece ima krive zube jer ne žvaću hranu, već je gutaju
Foto: Pixabay
Načelnik stomatološke službe Doma zdravlja Zvezdara Predrag Krdžalić kaže da je pre 20 godina oko 35 odsto dece bilo indikovano za protezu, a danas je to više od 85 odsto. Pored genetskog faktora, deca danas, kako navodi Krdžalić, sve češće gutaju hranu umesto da žvaću, jer jedu poluprerađenu hranu. 
 
Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Batut", u 2015. godini u Srbiji je 38 odsto sedmogodišnjaka imalo sve zdrave zube, a najviše mališana sa zdravim zubima bilo je u Svrljigu, Jagodini, Topoli, Paliluli, Kuršumliji, Kučevu i Medveđi. Nasuprot tome, najmanje sedmogodišnjaka sa zdravim zubima registrovano je u domovima zdravlja Bosilegrad, Petrovac, Sjenica, Vranje i Kosjerić.
 
Krdžalić objašnjava da je za zdravlje zuba bitna sedma godina jer tada rastu šestice kao prvi stalni zubi.  Upravo ti zubi, dodaje, najviše su izloženi lošoj oralnoj higijeni i nečistoći, a najduže treba da se zadrže u ustima i nosioci su postavljanja svih ostalih zuba. 
 
Kaže i da je pogrešno što roditelji misle da na mlečne zube ne treba obraćati pažnju. 
 
"Najbitnija je oralna higijena, svi počinjemo od toga, jer možemo popravaljati zube... jedan popravimo, dva se pokvare, uvek se nešto radi, a efekat je nikakav, mučimo sebe i decu, bez efekta. Znači, prvo moramo ukloniti uzrok. Obično je uzrok nečistoća na zubima i neadekvatno pranje zuba", navodi Krdžalić. 
 
Roditelji, dodaje, obično kažu da dete pere zube, možda to i čini, ali ne pere ih pravilno. Navodeći da stomatolozi iz Doma zdravlja Zvezdara odlaze u škole gde se obavljaju preventivni i sistematski pregledi, Krdžalić upozorava da zdravlje zuba najviše narušavaju slatkiši, ali dodaje da ih ne treba zato uskraćivati deci. 
 
"Obično kažemo da deci treba zabraniti slatkiše, ali ne, slatkiši su za decu, s tim što ne treba da se uzimaju od ujutru do uveče. Detetu treba dati slatkiš posle glavnog obroka, posle toga ne. Uveče posle pranja zuba, ništa više. Dakle, nipošto zaslađeno mleko ili sok - samo voda", upozorava Krdžalić. 
 
Zube, podseća, treba prati najmanje dva puta dnevno, ujutru i uveče, s tim da je najbitnije večernje pranje, jer se u toku sna smanjuje lučenje pljuvačke i zubi su tada izloženi nečistoći i taloženju zubnog plaka.
  • ime*

    18.04.2017 12:12
    Kultura
    To je ishod one poznate srpske ,,kakav na jelu, takav na delu" shodno tome uopste ne cude krivi zubi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.