Autor: BBC News na srpskom

BBC
28.12.2018.
15:49 > 16:00
Vlada Crne Gore usvojila je Predlog zakona kojim bi mogli da se legalizuju istopolni brakovi. Šta to znači konkretno?
  • Miloš

    29.12.2018 20:00
    Ovi zabrinuti su mi omiljeni
    Po njima je mnogo bolje da dete nema roditelje nego da, ne daj bože, to bude gej par. Uopšte ne vidim problem u seksualnoj orijentaciji roditelja, dokle god vole i izdržavaju to dete, pružajući im sve što je potrebno. A što se tiče objašnjavanja, vrlo lako: “Neki ljudi kad se vole, venčaju se”. Deca su naučena da je brak između muškarca i žene, nisu se rodila sa tim uverenjem.
  • Malo istine

    29.12.2018 19:57
    @/
    Resenje za nasledjivanje je testament ili kupoprodajni ugovor (nikako onaj o poklonu). Citajte malo.... To je moja preporuka i priznatim zajednicama bez dece upravo zbog spornih situacija.
  • /

    29.12.2018 12:32
    /
    @Malo istine
    malo vise istine
    ako im drzava ne priznaje zajednicu kako ce naslediti i deliti sa rodbinom

    ima i takav slucaj u gradu. posle smrtnog slucaja rodbina je onog drugog bukvalno isterala na ulicu
  • Nemanja

    29.12.2018 09:47
    Svaka zabit prešišala Srbiju.
  • Firki

    29.12.2018 09:20
    Mladi crnogorac se hvali dedi da se zeni,deda pita na koje ime se odazivlje mlada a on kaze LAZAR,a dje srbin jadni kukavce odgovara deda:):):):):):):)
  • Malo istine

    29.12.2018 08:24
    Da pojasnimo prava
    1. Pravo na zdravstveno osiguranje: to pravo ima partner pod uslovom da na sebi nema imovinu. Ako ima 0.5ha zemljista bez obzira na bracnu zajednicu duzan je da samostalno snosi troskove osiguranja (100% provereno). Ako nema na sebi imovinu ima pravo na socijalno osiguranje.
    2.Pravo nasledjivanja: u zajednicama bez dece partner deli imovinu sa rodbinom pokojnika i dobija pola, a ravnopravno deli sa decom ako ih ima. Resenje je testament ili kupoprodajni ugovor.
    3. Penzija: pravo na penziju ostvaruje dete, a partner samo ako ima odredjeni broj godina u trenutku smrti partnera. Ako rano ostanete bez bracnog druga necete dobiti penziju...Resenje su privatni fondovi.
    Sve u svemu bracna zajednica nije zastita niti garancija da ce prava biti ostvarena. Za sve njihove probleme postoje alternativna resenja koja su neosporna i cesto neophodna i vencanim parovima sa decom.
  • /

    28.12.2018 23:47
    /
    pa nije samo jednakost vec i pravna pitanja oko nasledstva ili sa usvajanjem dece ce imati ko da ih zbrine kada odede i obabe
  • trt

    28.12.2018 21:05
    @Observer
    Ono što žele je jednakost - ista prava koja vi uživate i uzimate zdravo za gotovo. Ne zaboravite da to nisu neka belosvetska prava, nego vrlo praktične svakodnevne stvari + osećaj da nisu diskriminisani (bar ne kao trenutno).
    Dok su ćutali, a vi bili indiferentni, nije bilo pomaka u pravima.
    Možda sad kad više ne ćute, nekog pomaka bude, pa makar to kod vas kao pojedinca izazvalo suprotan efekat. Šta je tu je.
    Ko ne podržava, ipak bi morao biti indiferentan, ovo se njega ne tiče jer ga ne dotiče niti dira u njegova prava. Ako je i dalje protiv, onda drugima uskraćuje prava koja on ima, a to je sebičnost, u najmanju ruku.
  • Observer

    28.12.2018 20:38
    Bio sam indiferentan prema LGB, međutim, kako vreme prolazi i njihova propaganda jača, tako me sve više iritiraju...

    Šta žele, da izazovu suprotan efekat?
  • trt

    28.12.2018 18:53
    ///
    Ne tako davno CG je bila nerazvijen, pasivni deo SFRJ. Za njih se valjda slao i solidarni doprinos odavde. A sada je CG u svemu ispred, uključujući i plate. Prestigla nas je nekad siromašna, ispodprosečna republika.
    Evo i na ovu temu su napravili iskorak, da se nepravda bar delimično ispravi. A u Srbiji, diskriminacija ostaje takva kakva je bila iako su po Ustavu svi jednaki.
    Nijedno pravo nijedna hetero osoba ovim neće izgubiti, samo se ispravlja nepravda, te mi je bilo kakav otpor potpuno nejasan i predstavlja odraz mržnje, neznanja i krajnje sebičnosti.
    Niko ne sme biti protiv. Smete biti Za ili uzdržani.
  • Voldi

    28.12.2018 16:39
    Lepe vesti iz komšiluka. Srbijo kaskaš za svima kao i uvek.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna