Autor: BBC News na srpskom

BBC
18.01.2019.
17:50 > 19:31
Zaposleni u fabrici kablova dobili su da potpišu saglasnost da će, bez obzira na olakšavajuće okolnosti, raditi treću smenu ili putovati više od 50 kilometara do posla. Šta to znači?
  • Dr Miggyy

    20.01.2019 08:40
    ROBOVI I ROBINJE?!
    Gospodo radnici firme Leonija nisu vam prava ugrožena, već je ΛV u dosluhu sa investitorom preporučio da duplirate broj pampersa. To će da vas spasi i povećati profit firme i vaše prinadležnosti, a vaše je da sačekate, ako ne biće malo sutra?. U svakom slučaju, rob ostaje rob.
  • 1914

    19.01.2019 19:17
    Ne bih potpisao nikada, a za pretnje bih gonio do Strazbura.
    ------------------

    A kome cete se zaliti kada Nemac zatvori fabriku?
  • Logi

    19.01.2019 01:04
    nonsens
    Prošli su kroz ZOR (Zakon o radu) i gde god se pominje saglasnost zaposlenog, ubacili to u ovaj svoj obrazac. Kaže ZOR: "Zaposleni može da radi noću duže od jedne radne nedelje, samo uz njegovu pisanu saglasnost." Ovo ne znači da je daje jednom za svagda, kakav stav nameće ovaj obrazac, već bi trebalo od zaposlenog pribaviti saglasnost svaki put kada se ukaže potreba za takvim radom. Jer u ovom slučaju i prema ovako sastavljenom tekstu saglasnosti, zaposleni daje saglasnost da radi bezbroj nedelja noću, a ne samo duže od jedne. Dalje, prekovremeni rad koji nije izuzetne i vanredne prirode nije ni zakonit. Nije vanredne prirode prekovremeni rad 6. dana SVAKE nedelje. Toga ima i u automobilskoj industriji u Novom Sadu, kad smo već u domenu te delatnosti. Inspektoru rada to nijednom još nije zasmetalo, očigledno, pošto te fabrike ne prestaju da tlače. Zašto ne čitamo nešto na tu temu? Elem, vratimo se na saglasnost. ZOR kaže da se od zarade može obustaviti potraživanjE, a ne potraživanjA uz pristanak zaposlenog. Dakle, ko čita pažljivo, shvatiće da potraživanjE mora biti određeno u momentu davanja pristanka. Ne može se davati blanko pristanak unapred. Uostalom, kako da pristanem a da ne znam na šta pristajem? Da stvar bude gora, pristaje na "korekcije" koje se verovatno vrše po isteku roka za obračun i isplatu zarade pa se praktično novim obračunom ulazi u docnju i prekršaj. Imam još komentara, ali nema mesta za slova. Ne bih potpisao nikada, a za pretnje bih gonio do Strazbura.
  • sale novosadjanin

    18.01.2019 19:49
    voleo bih da vidim reakciju nemackog sindikata na ovakav ugovor o radu...zatvorili bi im fabriku!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna