Autor: BBC News na srpskom

BBC
22.05.2020.
08:49 > 09:03
Oni danas dele sudbinu stotina drugih članova antifašističkog pokreta i narodnooslobodilačke borbe koji su zaboravljeni i zapostavljeni, tvrde istoričari.
  • Tihi Boban

    04.07.2023 14:36
    @ peki i njegova perspektiva
    Druže takvi kao ti su ljubili okupatorske čizme dok su im komšije odvodili da ih streljaju i bacaju u jame, bukvalno stidi se stvari koje pišeš i skrivanja iza neke hipotetičke dece sramoto jedna.
  • ivo

    04.07.2023 14:04
    za pekija
    Treća perspektiva:
    Da, jer ne želimo da tuđe dete mora da umre, da bi naše moglo da jede.
  • peki

    22.05.2020 16:12
    Jedna druga perspektiva:
    Da li bi i vi bili tako prkosni da ste imali porodicu i decu koju je trebalo da hranite?
  • ex chapman

    22.05.2020 13:52
    @Sojer
    dragi Sojeru, porast srpskog nacionalizma od Slobodana naovamo, ne utiče na činjenicu da su ogromnu većinu partizana činili Srbi. i ti sad od drveta nećeš da vidiš šumu. Rade i Stevan - Boro i Ramiz itd. isl. mladi ljudi koji su ginuli za svetsku pravdu! ne može se cela NDH sakriti iza jednog Steve! istina braćo, a ne zvona i praporci! ne može se Nedićev režim jednačiti sa NDH, niti Bljaburg sa Jasenovcem! to razvodnjavanje, zamajavanje i zamazivanje vas je i dovelo da 70ih godina, dakle 30 ili manje godina nakon Drugog svetskog rata imate Hrvatsko proljeće i Islamsku deklaraciju, Kosovo republjik i sve ostalo što je sledilo...
    suočite se sa prošlošću; prihvatite istorijske činjenice da bi mogli krenuti napred. ako ne naučite istoriju kako treba, odnosno kolektivno kao narod ne razlučite ideologiju i legende od činjenica - bojim se da ćete morati opet na popravni!
  • sojer

    22.05.2020 12:28
    Sramota me je
    Čitam komentare i muka mi je od nadgornjavanja koje su nacionalnosti bili partizani a sa ciljem da se dokaže da su četnici "bolji" od ustaša, i da su valjda oni iz čistijih pobuda prešli u redove NOVJ pred kraj rata od ustaša i domobrana.
    Samo vi nastavite vaše rasprave jeb... vas i jedni i drugi !
    Ovaj tekst je o mladim ljudima koji su za svoje ideale (sloboda ne za njih nego za sve, pravda i jednakost svima) dali svoje živote - baš kao i desetine, stotine, hiljade drugih - znanih i neznanih. Ovde nije reč o posleratnim dešavanjima i posleratnim komunistima u koje spadaju i ovi što su rasturili državu koja je imala sve potencijale da bi napravili sedam malih, jadnih ali sa njima kao kapitalistima (dok se istovremeno Nemačka ujedinjavala !)
    Radetu i Stjepanu slava i večno hvala ! Oni nikakve zločine nisu počinili , čak i ako su stigli pre pogubljenja da ubiju nekog vašeg rođaka četnika ili ustašu ! Šteta što nisu stigli da povećaju broj .
  • ex chapman

    22.05.2020 11:21
    bratstvo i jedinstvo
    i zamazivanje istorije. ako vec "nije smelo" posle Drugog svetskog rata da se otvoreno priča, ajde bar da posle ovog najskorijeg građanskog rata lepo podvučemo crtu. da se zna ko su bili borci PROTIV okupatora i saradnika o ko su bili SARADNICI!
    ogromna većina Hrvata su bili lojalni NDH režimu, za razliku od Srba u Srbiji koji mahom nisu podržavali kvislinge u svojim redovima. da ne govorimo o tome što je NDH bila autohtona fašistička tvorevina, dok su srpski kvislinzi mahom sarađivali iz nužde ili koristoljublja! velika je razlika između kukavice koji je podvio rep pred nemačkom čizmom, i ustaše koji je jedva čekao nemačku podršku pa da krene sa najstravičnijim zločinima koji su zabeleženi u Drugom svetskom ratu!
    u Hrvatskoj su većinu partizana činili Srbi, naročito do 1944. tek tada, kada je bilo svakom jasno ko će pobediti (ne samo uopšte u ratu, već posebno u građanskom ratu u Jugoslaviji), broj Hrvata počinje značajno da raste. do toda su hrvatski partizani bili uglavnom predratni komunisti i zarobljeni domobrani koje su nagovorili da im je bolje da se bore protiv narodnih neprijatelja!
    inače bratstvo i jedinstvo nije Tito izmislio, već "naš" vajni kralj Aleksandar. u ime zajedništva ni posle Prvog svetskog rata se nije pričalo o tome ko je bio na kojoj strani
    SMRT FAŠIZMU, SLOBODA NARODU! ali da se zna ko je bio za narod a ko za fašizam! istina može i da zaboli, ali dugoročno je bolja i korisnija od najslađe laži. a i moralnija, ako je do toga još uvek nekome stalo...
  • Јое

    22.05.2020 10:42
    Смрт комунизму и фашизму
    Смарате више са том комунистичком пропагандом. Доста су нас јахали ових 76 година, зар треба још да слушамо те њихове лажи.
  • bata

    22.05.2020 10:36
    odlican tekst!!
    umesto da budemo i mi i hrvati, ponosni na te junake , mnogi danas velicaju njihove dzelate !onakvu zemlju , postovanu u svetu , bazirano na socijalnoj pravdi , mi unistili.. i za sve nam tito kriv ...jer to je najbolji izgovor ,za sve ovo , sto nam se dogadja .. e, zato smo sada ovde ! taman , kako smo i zasluzili, bar neki !!
  • anto

    22.05.2020 10:04
    loso
    Mogli ste pozvati i nekog sagovornika ko ce biti objektivniji u vezi ove teme, Beslin je poznati komunista, naravno da necemo cuti nista lose od njega o komunizmu, partizanima,...
    I da se prestane izjednacavanje antifastisticke borbe u svim bivsim republikama, pogotovo tu prednjaci Hrvatska, kod Hrvata vecina je bila pro ustaski orjentisana, a partizani su uglavnom bili iz redova drugog naroda, valjda je to vlast zarad bratstva u novoj drzavi gurala pod tepih i sakrivala...da ne pricamo koliko je ustasa pred kraj rata preslo u partizane, ne iz ideoloskoh razloga...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna