Info
27.06.2015.
06:29 > 06:36
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prihvatiće kompromisno rešenje - ideju da se život starog hrasta kod Savinca, starog više od 600 godina, produži njegovim kalemom na novom drvetu, izjavila je resorna ministarka Zorana Mihajlović.
  • Goran

    27.06.2015 15:37
    Ko poseče staro drvo teško će da oboli
  • vbjc

    27.06.2015 14:21
    zavetni hrast
    Kad ih ne mozes pobediti, pridruzi im se.

    Ako je kalemljenje ostala jedina opcija, predlazem da nakaleme na stotine hrastova i da to bude jedna mala
    zavetno hrastova suma.
    Em bi bilo po njihovom, em bi nastala svojevrsna atrakcija koja bi se mogla iskoristiti i u turisticke
    svrhe.
  • 29. novembar

    27.06.2015 12:31
    Vi ste kalem Milosevicevog rezima i SRS-a.
  • 27.06.2015 11:58
    Sta kaze ovaj Vigor, kalemljenjem starog na novi hrast bice kompromisno resenje koje ce zadovoljiti ekologe, narodne obicaje i verovanja. Mozda ce zadovoljiti ekologe, ali narodni obicaji i verovanja kazu da se zapis ne seče, kada se neka grana na zapisu sasuši ona se ne seče vec se ostavi da sama otpadne a takva grana se ne uzima. Nista se ne sme uzeti sa zapisa kao ni ono sto je otpalo sa zapisa. Ako se zapis vremenom sasuši i sam padne, udari ga grom pa za zapali ili obori ni tada se ne dira i nista se ne uzima. Ostavi se da se priroda pobrine za njega, da istruli i vremenom nestane. Kada se to desi i na tom mestu se vremenom formira livada na to mesto se ne ide, ne kosi se trava na tom mestu, ne dovodi se stoka na pašu na to mesto. Kada tako prirodnim putem jedan zapis nestane, izabere neki drugi hrast u blizini, u njegovu koru se ureže krst, sveštenik ga osvešta i od tog trenutka je taj hrast zapis. Nikako se sa starog zapisa ne uzima pelcer za novi zapis. Tako je po narodnom obicaju i narodnom verovanju. Nekome su takvi obicaji i verovanja glupi i to je OK da ima i onih koji tako misle. To je njihovo pravo kao sto je pravo i onih drugih da u zapis veruju. Medjutim, nikada ranije u zadnjih 1000 godina nije bilo politicara i vladara koji su menjali narodne obicaje i verovanja kao sto to rade ovi današnji. Ovi su rešili da uzmu pelcer starog hrasta za novi hrast. To od Svetog Save do danas nije radio ni jedan kralj, ni pop, ni vladika, ni patrijarh, ni predsednik vlade, ni resorni ministar,... ni seljaci koji zive u blizini. Znaci, niko nikada. I sada se nadje jedna Mihajlovićka, jedan Vučić,... da menjaju narodne obicaje i verovanja. Ljudi, ni Turci za 500 godina koliko su vladali nisu sekli zapise. Zaobilazi su ih u širokom luku.
  • Hmm

    27.06.2015 11:05
    Evo srušićemo Petrovaradinsku tvrđavu, ali ćemo ugraditi kulu sa satom... pa je to ok valjda

    Ironično je da ljudi koji se najviše pozivaju na svetinje, tradiciju i slično, rade ovo. Prodali se, prodali...
  • @

    27.06.2015 10:39
    Sonja - Ajde ...
    Draga Sonja, to je zato što i jesmo idioti!
  • zeljko

    27.06.2015 09:38
    kompromis?
    Put prolazi, drvo se seče- i nije neki kompromis!
  • Brus Vilis

    27.06.2015 09:06
    U backgraundu cele priče su naravno političari. Oni koji su bili u prilici da vide projekat pre ostalih. Po bagatelnoj ceni su kupili zemljište koje je zbog nedostatka infrastrukture bilo vrlo jeftino. Posle njih je na red došla država. Država je dakle otkupljivala zemljište od tih istih političara. Plaćala je suvim zlatom, iako je 10 puta jeftinije bilo kupiti susedno zemljište i za malo promeniti projekat. Poenta je da nije problem stari hrast, već vlasništvo političara. Šteta što nijedan medij nije istražio kome je sve država nadoknadila placeve na trasi budućeg auto-puta...
  • srđan

    27.06.2015 08:29
    da li su debili čuli da se takva drva mogu i izvaditi i presaditi?
  • -

    27.06.2015 07:39
    -
    samo bi da lazu i varaju.b
    od toga koliko su maknuli mogli su ga zaobici
  • Rikica

    27.06.2015 07:16
    ...
    Prosto ne mogu da verujem da je neko u stanju da projektuje trasu puta a da pri tome ni jedan jedini put ne izadje na mesto trase. Od mesta Savinac su napravili ruglo, a bilO je oaza Sumadije. Pola trase je na stubovima, tuneli kroz najduza brda.Preko turistickog raja oni su probili tunel i prave most, kraj same crkve Svetog Save (sahranjena Mina Karadzic)
  • Sonja

    27.06.2015 06:44
    Ajde ...
    Smešno ! Oni nas stvarno smatraju idiotima !
    Pa, dobro , dokle , bre !?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna