Autor: 021, Beta/ foto: Dragan Kurjački, Ekološki pokret

Info
09.09.2016.
10:42 > 15:09
Velike količine uginule ribe i rakova plutaju Velikim bačkim kanalom kod Srbobrana, a talas zagađene vode došao je sada već i nekoliko kilometara nizvodno, sve do Turije, rekao je predstavnika Ekološkog pokreta Srbobran Dragan Kurjački.
  • Realno

    15.09.2016 21:28
    @Ra
    Zaista...poljoprivrednici prskaju i prihranjuju njive u septembru kao na takmicenju....
    Ne kazem da su vestacka djubriva, pesticidi i herbicidi sjajna stvar, ali tvrdim da je njihov uticaj ovde minimalan, ogotovo ako se uzme u obzir nivo Velikog Backog Kanala i cinjenica da se u njega sliva zanemarljivo vode iz njiva.....
  • Ra

    11.09.2016 12:34
    Razlozi
    Reći da su fabrike isključivo krive za trenutno stanje je prilično licemerno, jer ruku pod ruku sa njima idu i poljoprivrednici.

    Predstaviću vam jednostavan sled događaja:
    -Otpadne vode koje se u Vrbasu ulivaju u VBK i mineralna đubriva koja se spiraju sa okolnih njiva u vodu unose enormnu količinu mineralnih materija, da barem jedan od ta dva izvora malo zakaže, priroda bi se izborila sa njim jer je pojas trske uz kanal dovoljno velik (trska je prirodni prečišćivač vode).
    -Povećana količina mineralnih materija u vodi pogoduje enormnom rastu modrozelenih algi i dolazi do fenomena koji se zove ,,cvetanje algi'' ( to se moglo primetiti po vodi koja je pre ovog bila izuzetno zamućena). Taj fenomen je takođe uzrok smanjenju kiseonika u vodi.
    -Pošto su se prenamnožile, alge se ubrzo nalaze u sredini gde više nema hrane za njih i ulaze u tzv ,,sekundarni metabolizam''. To je pojava kada sve te alge odjednom počnu da se raspadaju i ispuštaju cijanotoksine u svoje okruženje. Ovi otrovi vodi daju neprijatan miris i onu tirkiznu boju.
    -Organizmi koji su preživeli pomor u fazi cvetanja algi su sigurno otrovani cijanotoksinima
    -Cijanotoksini se dalje prenose na zemljište koje se navodnjava i kako su prilično dugovečni mogu doći i do čoveka preko konzumacije bilja koje je bilo zalivano ovom vodom.
    -Ovi otrovi se smatraju za glavni uzrok raka jetre, mnogih poremećaja kože i nervnog sistema.
    -Mi u Vojvodini srećom ne pijemo tu vodu, za razliku od ljudi iz centralne Srbije.
  • Pl@viAndjeo

    11.09.2016 04:35
    Javna tajna
    Svi vi vrlo dobro znate ko zagadjuje kanal...to mu je drzava omogucila da sve svoje fabrike "prikopca" na kanal i ugrozi zivote hiljadama ljudi...ali ovo ne pogadja nikog ko je iz drugih delova Srbije vec samo nas Vojvodjane,nas koji pecamo i koji volimo prirodu.Sve je to jednom gospodinu omogucila ova nasa drzava nazalost,ali ne ovi nego oni pre njih koji su mu dozvolili sa sve kupi sto pozeli a zauzvrat struju da nam proda...Dobili su Vrbasani preciscivac otpadnih voda a ne sluzi nicemu.trebalo bi malo vise da se pozabave ovim problemom nadlezni u republickoj inspekciji,da uzmu uzorke pa vide kakvih sve metala nemetala otrova neotrova i ko zna jos cega nema u kanalu DTD...kada utvrde sta je znace i ko je...to je bar lako podjite od Crvenke preko Kule i Vrbasa do Srbobrana duz kanala i videcete ko zagadjuje.Otidjite na most kod fabrike u Vrbasu pa pogledajte...hvala na paznji sto rece covek pre mene "do sledeceg septembra" dace Bog...
  • @Y

    10.09.2016 09:17
    Одговор аутономашу
    По Вама, криви су сви у ужој Србији што Војвођани пишу да су Војвођани у Војводини имали момор рибе, због због ког испаштају Војвођани и зато нам треба аутономија. Локална самоуправа и Војводина могу донети своје прописе у тој области и спровести их у дело. Ваш текст нема за циљ поправљање стања него промоцију аутономаштва.
  • Y

    09.09.2016 22:30
    Bez cenzure: objavite, ili ne!
    Nacionalni romantizam je KRIV što su se Srbi iz Ugarske, na ruševinama Austro-Ugarske Monarhije, pripojili matici Srbiji (kojoj, uzgred, ovaj geopolitički prostor nikada nije pripadao). Državi koja je kasnila za ovdašnjim K&K prostorima civilizacijski i kulturološki najmanje 3 veka. Srbi su u Velikoj seobi u Ugarskoj naišli na uređenu državu, koja je i njih uredila. I postadoše Srbi (Budim, Sent Andreja, Čobanac, pa sve do Krakova na severu i Trsta na jugu) najbogatiji i najugledniji građani. Tamo su osnovani i Matica srpska, i Tekelijanum, što je omogućilo stvaranje Srpske čitaonice u NS, osnivanje SNP-a, prenosu Matice u NS... itd. Ali čim su se ujedinili da "čarapanima", najžešće su se ZAJEBALI: počelo je ekonomsko i kulturno propadanje Vojvodine (oni "odozdo" žestoko su mrzeli one "odozgo"; govorim o Srbima ; čitajte Jašu Ignjatovića: "Autobiografija, ili: "Politička istorija Vojvodine" D. Boarova; da ne govorim o knigama Vase Stajića). Jedini period u kome se Vojvodina pridigla bio je period Ustava iz 1974., kada smo raspolagali izvornim prihodima, i imali zakonodavnu i izvršnu vlast. Vesti o primeni zabranjenih herbicida i pesticida, o pomoru ptica, životinja i ribe, o zatvaranju vojvođanskih fabrika, o uništavanu mreže kanala, ili železničke mreže, odnosno SVEGA I SVIJU NA OVIM PROSTORIMA biće svakodnevne vesti do god se Vojvodina ne odcepi od Srbije (od koje su pobegli svi koji su mogli)!. Drugog rešenja NEMA!!!
  • ma

    09.09.2016 21:57
    kriv je soroš... ne bi to naši
    or would they?
  • Lala

    09.09.2016 20:25
    TUGO
    Pojava pomora ribe je poznata priča godinama unazad,u ovaj nazovi pravnoj drzavi niko ne odgovara nizašta pa zato bi neko i za ovaj mogu slobodno reći tradicionalni pomor budući da se dešava konstantno godinama unazad i uvuk u isto vreme.Mnoge novinske kuće su pozivane ali iz nekog razloga kao i inpekcije doću posle par dana,što je veome simtomatično.Nije samo bitan pomor ribe,a što je sa vodom,zalivanjem poljoprivrednih kultura,taloženjem i vodom za piće.Dali neko možda zna koliki je procenat obolelih od kancera duž toka ovog kanala a posebno u Srbobranu.Nas nije trebelo bombardovati-dovoljni smo sami sebi a plus toga koga briga za jedan mali Srbobran i njegove žitelje daleko je sve to od Beograda.Zamislite da Veliki bački kanal teče od Srbobrana ka Vrbasu i pitam se kada bi došlo do zagađenja istog.Uzdravlje do idućeg semptembra a može da se desi i ranije što je praksa i dokazala.
  • Stevan

    09.09.2016 18:23
    Ih
    Ih pa ko da je ta riba bila za jelo. Svi ti kanali su poznati kao usca za otpadne vode.
  • Zoolok

    09.09.2016 16:56
    Ko je kriv? Pa niko nije kriv, kad je ovde neko bio kriv za nesto?
  • alek

    09.09.2016 16:46
    Ma ko jos sme da dira uspesne i snalazljive biznismene u Srbiji? Ajde da vas vidim....
    Kao postoje veeeliki i mnogi zagadjivaci kod Vrbasa.... Da...hmf bese to neka uljara sto onomad ispusti neki mulj....
  • Zivan

    09.09.2016 15:26
    Pravovremeno poslata na teren nadlezzna struccna inspekcija bi lako detektovala gde je i ssta zagadjeno pussteno u u Kanal. Politiccka vlast ne dopussta inspekcijama da rade posao, pogotovo ako je u pitanju preduzece ili osoba bliska vladajucima...
  • Dr Petrovic

    09.09.2016 13:53
    Stajaca voda
    Lenje politicare zajedno sa poznatima policiji uposliti na rucnom ciscenju kanala
  • Zvekete

    09.09.2016 13:16
    Katastrofa
    E sad lepo pošaljite ove ribočuvare da kazne odgovorne. Vikend-pecaroši su krivi zbog "izlova", jel?! More..... $%&(!)(&!!!
  • Gyyuio

    09.09.2016 12:14
    Nista novo u lideru regiona.
  • maja

    09.09.2016 11:29
    krivicna prijava
    Jedino resenje je podnosenje krivicne prijave protiv inspekcije, voda vojvodine i lokalne
    samouprave kao odgovornih.Racunati na nihih ne vredi jer saradjuju sa zagadjvacem.
  • semtex

    09.09.2016 10:57
    pijaca
    I sve ce ovo da zavrsi na najlonu u nedelju na pijaci i po slicnim pijacama...Prijatno!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna