Info
23.12.2019.
11:00 > 11:03
Možda je Ginter Gras bio u pravu kada je još pre pet godina, u jednom od poslednjih intervjua, ustvrdio da je treći svetski rat počeo samo mi to još ne znamo.
  • Realista

    24.12.2019 09:05
    Realnost
    Gospodo rusofili, antirusofili, natovci, antinatovci i razni drugi opcijaši batalite pljuvanje i počnite malo da razmišljate.
    Mene lično briga za Ameriku, EU, Rusiju, Kinu,... ja živim u Srbiji. Meni je bitna Srbija i narod koji živi u njoj, a ne neka Amerika, EU, Rusija, Kina,... Sve te zemlje gledaju svoje interese. Jedina razlika je da li neka zemlja štiteći svoje interese ne poštuje interese druge zemlje i da li pri tome ne poštuje zakone koje se obavezala da poštuje.
    Ono što je evidentno je da Amerika ne poštuje odluke ujedinjenih nacija, ne poštuju ni ugovore koje su potpisali, ne poštuju nikoga osim svoj interes i profit. Oni će kršiti ljudska prava, kršiti medjunarodne zakone, varati, lagati, paliti, ubijati zarad nekog višeg interesa, koji je samo njihov interes. Pogledajte samo hronologiju ratova, pogledajte samo ko je učestvovao u osvajačkim ratovima a ko nije i zato:
    Podržavaću svakoga i svaku zemlju koja štiti interese svoje zemlja, ali poštuje i interese naše.
    To Amerika nije, EU se pravi da jeste, a Rusija i Kina imaju interesa ali ga imamo i mi.
    Neki će reći da sam rusofili. Možda neću biti kada se Amerikanci izvine, plate ratnu odštetu i pokažu da nam zaista žele dobro.

    Zbog toga
  • dijasporac

    23.12.2019 22:33
    @Osnovna ekonomija
    Nigde na svetu ne postoji tolika "ugradnja" kao u Rusiji, setite se samo olimpijade u Sociji i svetskog fudbalskog prvenstva. Tu su stucane tolike milijarde us$ da su mogli 'ladno da odrze 3 letnje olimpijade umesto te 1 zimske. A posto je dosta mojih kolega tamo radilo i radi znam od njih da je u svakom poslu sa drzavom u Rusiji ogromna korupcija pa su ti projekti skuplji nego na Zapadu iako su plate radnika u Rusiji 4-5 puta manje. Ne sumnjam da je tako i u svim drugim oblastima gde njihovi tajkuni peljese drzavu i njena prirodna bogatstva. Uostalom, nigde za tako kratko vreme nije izrastao toliki broj milijardera a da to nije zasnovano na proizvodnji ili tehnoloskim dostignucima, ruski milijarderi su se ovajdili iskljucivo na prirodnim resursima i gradjevini, to sve govori. Kineski bar proizvode od cackalica do lokomotiva ili su napravili visoko tehnoloske kompanije (omiljeni nam Huawei i ostali igraci).

    Ako pricamo o vojnim budzetima, americka vojska godisnje samo na plate zaposlenima potrosi nesto preko 100 milijardi us$ godisnje i ima vise borbenih aviona, nosaca aviona i vojnih baza po inostranstvu nego sledecih 7 najvecih drzava na svetu (ukljucujuci Kinu i Rusiju), sto im daje za pravo da se siledzijski ponasaju prema ostatku planete.

    Meni je zao obicnog ruskog coveka koji bi kao i nas gradjanin mogao bolje da zivi da nema toliko korupcije i da se toliki tajkuni nisu natovili na drzavnim jaslama. Kod njih je to jos tragicnije, drzava sa ogromnim prirodnim resursima
  • Anti budala

    23.12.2019 21:19
    Ipak niko nije kriv varvarskoj Rusiji što je u ovaj projekat ušla potpisivanjem ugovora umesto pretnjama i silom kao što to radi svaka normalna i demokratska zemlja. Bar će par dana lokalni rusofobi biti u ekstazi.
    @zox Ispravno je pitanje zbog čega lažete da najveći broj Srba van Srbije živi u Americi, odnosno kako to čak i da je istina na bilo koji način opravdava imperijalističko maltretiranje koje SAD sprovode po svetu?
  • drr

    23.12.2019 17:36
    događanje naroda
    pre početka sukoba u Ukrajini trgovina između Rusije i Nemačke je bila na istorijskom vrhuncu. Preispitivanje smisla postojanja NATO saveza je postajalо sve glasnijе. Onda se čudesno i "spontano" dogodila oružana revolucija u Ukrajini. Čim bi oružje utihnulo, tu bi se našao neki visoki američki zvaničnik, lično na ulicama Ukrajine da "posreduje" i nakon toga bi se sukobi još više rasplamsali. Ne treba biti genije da bi se povezale ove činjenice. SFRJ je bila prva žrtva ovog obračuna SAD i Rusije posle hladnog rata i Srbija je osakaćena i uništena zbog toga.
  • Osnovna ekonomija

    23.12.2019 17:32
    @arhiva
    Američka vojska plaća iste stvari kao Kineska ili Ruska ali više desetina puta skuplje, što je razlog zašto ne možete porediti vojne budžete različitih zemalja po nominalnoj vrednosti i iz toga izvlačiti pogrešne zaključke.
  • dijasporac

    23.12.2019 17:24
    @Podbarac
    Što se tiče trke sa Rusijom - i tu su izgubili. I to tehnološki - jaz je toliki da će im trebati barem decenija da ih stignu. A i to možda...
    -----------------------------------------
    U kojoj oblasti ljudskog delovanja je ruska tehnologija 10 godina ispred americke? Ili u kojoj oblasti ruska tehnologija nije 10 i vise godina iza americke? Ili sta je to Rusija donela svetskoj zajednici a da bi danas svet mnogo gore funkcionisao da toga nema a sta USA ( da se ogranicimo samo na zadnjih 50 godina) ?

    Inace smatram da su USA nevidjen svetski siledzija, da se celokupna njihova spoljna politika zasniva samo na njihovim interesima (a koja drzava se ne ponasa tako) ali da su daleko bolje mesto za zivot od Kine ili Rusije i da ce to biti jos decenijama najmanje. Na stranu licne slobode, mediji (zamislite Vucicevu Srbiju samo sa jos zescom kontrolom ali i sa prebijanjem i likvidacijom svih koji mogu biti opasnost po sistem) ali pogledajte samo standard i uslove zivota stanovnistva.

    Upoznao sam mnoge Ruse tokom zivota napolju, imam i u zgradi nekoliko njihovih porodica, i mogu reci da skoro nista ne znaju o Srbiji iako spadaju u obrazovanije. Najvise sto znaju o Srbiji je uglavnom da je Djokovic iz Srbije i poneko zna da smo ortodoksi (pravoslavci), i to je to od ljudi iz "bratskog" naroda.

  • Mrzimr Use Najviše

    23.12.2019 16:48
    Prdite ako vam treba gas
    Najbitnije je zabraniti proizvodnju, transport i upotrebu tog smrdljivog fosilnog goriva iz Azije i tako spasiti planetu.
  • Bojan

    23.12.2019 16:33
    domaci rusofili i patrijote nikako da shvate da je njihova majcica postala drugorazredna svetska sila koju je Kina odavno prestigla a uskoro je preticu Indija i Brazil .
  • Zox

    23.12.2019 16:19
    Zanimljivo vreme
    Činjenica da neko uopšte razmatra saradnju sa zemljom koja je okupirala deo susedne suverene države, a na njen drugi deo vodi hibridnu agresiju, u 21. veku, je dovoljno poražavajuća..

    U pitanju jesu američki strateški ekonomski politički interesi, ali Putinov korumpirani režim im je svojim sumanutim potezima dao sasvim dovoljno argumenata za ovakve akcije..
  • arhiva

    23.12.2019 15:44
    @Podbarac 23.12.2019 • 13:56
    Sve je jasno"

    Vojni budzet SAD je dvostruko veci od kineskog i ruskog zajedno : https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_military_expenditures
  • Anonimus

    23.12.2019 15:37
    Još jednom je na sajtu 021.rs vanredno dobro azanalizirana svetski relevantna tema. Pohvale autoru i redakciji.
  • hvala

    23.12.2019 14:38
    odlicna analiza!
  • Kiki Pator

    23.12.2019 14:18
    Najzad nešto ozbiljno u 21
    Čestitam piscu ovog članka. Može se još dodati ovoj najvažnijoj ekonomskoj temi Evrope. Ali dobro da 21 nešto ozbiljno i široko pojašnjava.
  • miky

    23.12.2019 14:16
    mrzi rusofil zapad ali obozava da vozi audi , stedi u evrima i salje decu da zive na zapadu .
  • Podbarac

    23.12.2019 13:56
    Sve je jasno
    Svima je jasno da USA gubi polako svoje pozicije - jasno je to i njima, al se ne daju bez borbe.

    Što se tiče trke u naoružanju, izgubili su je od Kine, definitivno - samo ove godine Kina je porinula u more 15 razarača ! (i slovima: petnaest). Tim tempom za par godina će imati jaču mornaricu od USA. Ekonomski su već jači, a o ostalim aspektima da i ne pričam.

    Što se tiče trke sa Rusijom - i tu su izgubili. I to tehnološki - jaz je toliki da će im trebati barem decenija da ih stignu. A i to možda...

    A što se tiče sankcija Rusiji, ne da je nisu oslabile. nego naprotiv! Na primer: Od uvoznika žita postali su za nekoliko godina najveći izvoznik, ali i proivođač žita - samo ove godine imaće neprodatog viška oko 24 (!!!) milipna tona, što je skoro pola proizvodnje USA.

    Obaška, sa Kinom je Rusija pustila u rad gasovod, tako da im i Evropa više nije tolko bitna. Ali jeste Nemačkoj i ostalima - tako da tu nikakve sankcije više ne pomažu USA, samo će da okrenu i Nemačku i EU protiv sebe.

    Daklem, ostaje im ono čega se svi plašimo - a to je da zarate dok još možda mogu.

    Ukratko: Siledžija (US) poziva na "ferku" nejakog (Rusija), ali taj ima drži ne samo utoku, već i kalaša sa prstom na orozu. Zašto onda da se bije do smrti sa gorilom, kad ga drži na nišanu?

    Daklem, za očekivati je da se siledžija povuče - ali s obzirom na stanje uma i da jeste siledžija - ne razmišlja ko sav nromalan svet. Zaleteće se, pa će biti belaja - toga se ja plašim. Tolko.
  • RVosha

    23.12.2019 13:39
    Smrdija
    Zna se ko je gazda .
  • Марина

    23.12.2019 13:32
    zox @ То што неки од тих несретника и даље мисле да су Срби, ништа не значи.
  • Boris

    23.12.2019 13:16
    Ovo su očajnički potezi Amerike da zadrži dominantan položaj koji su uživali od drugog svetskog rata. Već postoji otpor u vidu neslaganja oko Huaveja. Evropa će progledati pre ili kasnije. A da li ćemo i mi?
  • amerofil

    23.12.2019 13:14
    bravo ameri
  • Rusofil komunista

    23.12.2019 12:07
    " Nećete da date novac nama? Svi moraju da daju novac nama! Eto, upravo smo iz Sirije odneli 50 tona zlata koje smo pronašli tamo, i demokratski smo ih spasili.
    Ne, nismo mi lopovi, mi smo demokrate..."

    Pretpostavljam da je amerofolima jasno šta Biblija govori i ko će biti zaključan na 1000 godina, kao i što možete pretpostaviti, šta znači kada se na jednoj teritotriji ne može živeti 1000 godina zbog vremena poluraspada...
    Mislim, trebalo bi da vam bude jasno jer vaša ljubimica štampa najviše Biblija na svetu, nekih 20 miliona godišnje.
    Narod je odgovoran za sve što njegova vlast sprovodi. Možda ne prema našim ljudskim merilima, ali prema merilima administracije iznad nas - svakako.
    Tako da se ne može reći - Neka im Bog bude u pomoći.
    Neka im bude ono što biti mora.
  • zox

    23.12.2019 12:04
    @Ludilo u stali 23.12.2019 • 11:22
    "..Koji kur.. sinovi, sa svim i svima bi da upravljaju osim sto ne mogu svojom zdravom pamecu. .."

    zbog cega najveci broj srba van srbije zivi u americi ?
  • Izdajnik otadzbine

    23.12.2019 11:49
    ovo se nece dopasti rusofilima .
  • Pera pisar

    23.12.2019 11:44
    Analitičke članke gurajte što više, malo je danas ostalo takvih stvari u medijima. Kapiram nema se više novaca da se plaća nešto tako ozbiljno, a pitanje je koliko ljudi imaju vremena da se udube i nešto pročitaju do kraja. Ovaj je odličan, zato samo napred.
  • SAD

    23.12.2019 11:41
    Kauboji
    Hoće li im neko nekad stati na put?
  • Ludilo u stali

    23.12.2019 11:22
    Koji kur.. sinovi, sa svim i svima bi da upravljaju osim sto ne mogu svojom zdravom pamecu. Ako ce zemljom planetim da vladaju idioti, kao sto vladaju, i prirodno je da nestane i da je nema, nista za zaliti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna