Autor: RTS

Info
23.01.2020.
09:46
Obaveza je da sve doktorske disertacije pre odbrane idu na proveru originalnosti teksta, a samo tri fakulteta Beogradskog univerziteta imaju program kojim može da se otkrije da li smo prepisali delove nečijeg rada, rekla je jutros za RTS rektorka Ivanka Popović.
  • Švedjanin

    23.01.2020 14:22
    Rešenja već postoje
    Kada bih neko sam trunčice stručnog ponosa razmislio i pogledao malo kako drugi rade videli bih da rešenja već postoje jer problem plagijata nije nešto jedinstveno za Srbiju.

    Ovde u Švedskoj koriste sistem koji se zove "Urkund" gde se svi eseji i pisani radovi elektroniski salju sa SVIH univerziteta i viših skola u celoj Švedskoj, uključujući naučni radovi. Za par minuta se automatski vrati analiza koji daje prvu procenu procenta koliko se smatra plagijatom da neko odgovoran može da jednostavno da proveri ručno ako je stvarno tako. Čim se jedan rad ubaci u sistem odmah se doda bazi podataka, tako da čak ni dva rada sa istog ispita ne mogu da prodju a da ih mreža ne uhvati. Rezultat samo zavisi od toga koliko dokumenta/knjiga/publikacija je već predhodno analizirano od strane sistema.


    Ko želi neka pogleda : https://www.urkund.com/
    Siguran sam da postoje puno sličnih sistema u svetu.
  • Duca

    23.01.2020 11:50
    @sremac
    .. kaže: "Zapravo, već jedna rečenica AKO JE KLJUČNS, ako je preuzeta neovlašćeno iz tuđeg teksta predstavlja plagijat,"
    Tako da nije isto 'bilo koja rečenica".. ne treba relativizovati po sistemu "Pa šta".
  • J

    23.01.2020 11:36
    Bt
    Kako je onda kad im neko drugi uradi?
    Nema kradje, ali imamo priucenih doktora nauka.
  • Sremac

    23.01.2020 10:37
    Iskreno
    Popovićka kaže: "Plagijat je i jedna bez dozvole preuzeta rečenica iz tuđeg teksta"!
    E evo ja ću naći u njenom radu rečenicu koja postoji i u drugim radovima ili literaturi.

    Po meni to je glupo rečeno, jer se navedeno (naravno) ne može odnositi na proste rečenice, već samo na složene konstrukcije rečenice.
    Meni se više puta desilo da nađem delimično složenu konstruisanu rečenicu kakvu sam koristim u tuđim radovima, a moju sam na primer napsao pre 25 godina (mada je nisam objavio).
    Bio sam blago rečeno šokiran saznanjem da je neko isto to rekao pre samo par godina (u inostranom radu), a da sa tim ljudima nisam nikada kontaktirao (čak ni posredno).
    Mislim da neke teme dovode ljude do istog zaključka, pa su gotovo identične i rečenice koje to objašnjavaju.
  • hm

    23.01.2020 10:14
    Zašto ovakvih mišljenja nema više u medijima?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna